Schimbări în criteriile de desemnare a managerilor de spitale

Schimbări în criteriile de desemnare a managerilor de spitale

0 231
Timp de câteva săptămâni nu se va organiza, în România, niciun concurs pentru desemnarea unor manageri de spitale. Aceasta este decizia noului ministru si a fost anunţata de Ministerul Sănătăţii, care informaza ca lucrează în prezent la un nou tip de contract pentru aceste funcţii de conducere.
Vor fi incluse criterii clare de performanţă, standarde de igienă pentru unităţile medicale, iar părerile pacienţilor vor cântări, pe viitor, în evaluarea activităţii directorilor, a explicat purtătorul de cuvânt al ministerului, Laurenţiu Colintineanu.
Pana acum, raportarea reala a infectiilor dintr-un spital afecta performantele unui manager. Un director de spital care raporta un procent de infectii mai mare de 1% risca sa isi piarda postul, de aceea, multe din aceste infectii erau ascunse.Situatia din spitalele romanesti, dincolo de problemele legate de cadre si salarizare se confrunta cu o  realitate pierduta in indiferenta politicienilor, acestea sunt pline de infectii intraspitalicesti. Cu efecte dezastruoase, de care am tot aflat in ultima perioada, de la cazul Colectiv pana la cel mai recent caz o tanara din Timisoara ucisa de bacterii. Din acest motiv se pare ca pana la urma vom asista la o schimbare majora in ce priveste conducerea spitalelor din Romania, igiena si parerea pacientilor vor fi criterii de evaluare si selectie a managerilor.
radiojurnal

„Procesul de selectie este o parte foarte importanta a acestui angrenaj. E in lucru un contract de management al spitalelor. Trebuie sa contina criterii clare de performanta. Printre criterii l-as mentiona pe cel de raportare reala a infectiilor nosocomiale, „anunta purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu.
„Vom acorda mare atentie si criteriilor de igiena, nu mai vrem spitale murdare in Romania! Un alt element este feedback-ul pacientilor. Niciun concurs pentru ocuparea functiei de manager nu va avea loc pana nu se va definitiva acest proiect de management”, a mai spus acesta.
Laurentiu Colintineanu a fost intrebat si ce se intampla cu managerii care se afla acum in functie, in urma castigarii unor concursuri in trecut: „Exista o posibilitate de a semna noul contract, nu e neaparat obligatoriu, dar cautam solutia sa aplicam contractul pentru toti managerii in functie”.
Bogdan Tanase, presedinte al Aliantei Medicilor din Romania, a atras recent atentia ca ar fi necesara o schimbare a legislatiei care trebuie sa le permita managerilor sa declare deschis infectiile nosocomiale. Afla cum, in acest moment, managerii sunt stimulati sa nu declare aceste infectii.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.