Schimbari climaterice nemaiintalnite de 5.000 de ani

Schimbari climaterice nemaiintalnite de 5.000 de ani

0 126

Actualele schimbari climaterice nu au mai fost intalnite, la o asemenea anvergura, de 5.000 de ani, arata un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Cornell din statul New York, care au cercetat ecosistemele din Arctica si din Atlanticul de Nord.
Cercetatorii, grupati in jurul acvabiologului Charles Greene, au analizat varfurile perioadelor calde si reci in Arctica ultimilor 65.000.000 de ani.
Conform studiului au existat mai multe perioade cu caderi, in urma carora temperatura medie a scazut, in cursul a doar cativa ani, cu pana la 10 grade Celsius.Insa o incalzire ca cea din ultimii 50 de ani nu s-a mai intalnit de cel putin cinci milenii.
Studiul, publicat in revista de specialitate „Ecology”,se refera si la apa dulce ajunsa in apa marii prin topirea ghetarilor, la circulatia apei si la schimbarile in fauna si flora marina. In consecinta, schimbarile climei provoaca o „noua ordine” in cadrul ecosistemului. Ca un exemplu pentru confirmarea acestor schimbari este descoperirea unei alge microscopice, vietuind in Oceanul Pacific, tocmai in Atlantic, de unde disparuse acum 800.000 de ani.
Si populatia de batog din Atlanticul de Nord a avut de suferit nu numai datorita pescuitului intens, ci si datorita schimbarilor climei. Patrunderea in apa oceanului a celei reci, provenind din topirea ghetarilor, a impiedicat reproducerea normala a speciei, au explicat cercetatorii.
Greene a declarat ca, prin schimbarile climei, vor exista castigatori si perdanti. Acest lucru nu se refera doar la compozitia speciilor faunei si florei, ci are in vedere si omul.
Doamne, oare cate semnale de alarma mai trebuiesc trase de natura pentru desteptarea din somn a ratiunii umane?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.