Schimbarea la Fata – prima sarbatoare de toamna

Schimbarea la Fata – prima sarbatoare de toamna

0 226

Schimbarea la Fata numita in popor si Preobrajenia sau Probojenia (denumirea slava a sarbatorii), la 6 august, e sarbatoarea schimbarii minunate la fata a lui Hristos, pe muntele Taborului, in fata ucenicilor Sai Petru, Ioan si Iacov.
E o sarbatoare ceva mai noua decat celelalte praznice imparatesti. Se pare ca a fost la inceput aniversarea anuala a sfintirii bisericii zidite in sec. IV de Sf. Elena pe locul de pe muntele Taborului unde Domnul S-a schimbat la fata. Dupa unii, ea ar fi inlocuit o veche sarbatoare pagina a zeitei Diana. Atat in Rasarit, cat si in Apus, serbarea ei incepe a fi mentionata in documente din prima jumatate a secolului V, de cand avem cuvantari festive in cinstea ei, de la patriarhul Proclu al Constantinopolului, patriarhul Chiril al Alexandriei si papa Leon cel Mare. Este indicata si intr-un calendar liturgic local al Ierusalimului din sec. VII, iar in sinaxarele constantinopolitane si in alte carti liturgice, manuscrise grecesti, apare pe la inceputul secolului VIII.
In aceasta zi se aduc in biserici prinoase din struguri, obicei crestin vechi, amintit in canonul 28 al Sinodului trulan. In unele parti (Biserica rusa), in aceasta zi se face in biserici si la cimitire pomenirea generala a mortilor si mai ales a eroilor morti pentru apararea patriei.

Credinte populare
In calendarul popular, la 6 august,? cand este Schimbarea la Fata a Domnului, lumea incepe sa se transforme. Natura isi intoarce fata de la vara si asteapta supusa venirea toamnei. Asa se face ca de acum se racesc apele, se ingalbenesc frunzele copacilor, se vestejesc plantele, berzele si randunelele isi iau zborul spre alte tari, iar toate insectele, serpii si soparlele intra in pamant, la caldura. Orice sarpe care nu a intrat inca in pamant trebuie sa fie omorat pe loc, caci altfel se transforma in zmeu.
Se crede ca in aceasta zi, nu-i bine sa te certi cu nimeni, dar mai ales, nu care cumva sa fii certat de catre cineva, ca asa vei fi tot anul, pana la urmatoarele Probajenii.

Dezlegare la peste
Santamaria Mare este prefatata de unul dintre marile posturi de peste an. Acest post incepe la 1 august, la Macaveiul Ursilor, si se incheie la 15 august, cand este Santamaria Mare. La Schimbarea la Fata sau Probejenie, cea mai insemnata sarbatoare din timpul postului, este dezlegare la peste. Abundenta fructelor, legumelor si zarzavaturilor de la sfarsitul verii si inceputul toamnei usureaza tinerea postului Santamariei. Se spunea, de altfel, ca acesta ar fi fost rupt din postul Pastelui.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.