Schemă pilot pentru facilitarea angajării a 5.000 de tineri care nu au...

Schemă pilot pentru facilitarea angajării a 5.000 de tineri care nu au luat Bacalaureatul

0 365
Guvernul a adoptat în ÅŸedinÅ£a de miercuri un memorandum care vizează implementarea unei scheme pilot ce va avea ca grup Å£intă 5.000 de tineri absolvenÅ£i de liceu care nu au fost declaraÅ£i admiÅŸi la examenul de Bacalaureat.
"Schema pilot de tip 'GaranÅ£ii pentru tineri', finanÅ£ată prin POSDRU 2007-2013, va contribui la utilizarea la maximum a finanţării, în acord cu prevederile Recomandării Consiliului Uniunii Europene, ÅŸi va creÅŸte oportunităţile de acces ale tinerilor la piaÅ£a muncii. Schema pilot va avea ca grup Å£intă 5.000 de tineri absolvenÅ£i de liceu care nu au fost declaraÅ£i admiÅŸi la examenul de Bacalaureat. Implementarea acestei scheme pilot va permite identificarea unui set eficient de măsuri, adaptat specificului naÅ£ional, pe baza căruia se va proiecta Schema de garanÅ£ii pentru tineri 2014-2020", se arată într-un comunicat transmis de Executiv. Guvernul a adoptat astfel memorandumul cu tema: "Implementarea unei Scheme pilot de tip 'GaranÅ£ii pentru tineri' în vederea îmbunătăţirii accesului pe piaÅ£a muncii, în conformitate cu Recomandarea Consiliului Uniunii Europene". Tinerii români vor putea beneficia de sume din fondurile europene alocate prin schema 'GaranÅ£ia pentru tineri', care se ridică la ÅŸase miliarde euro, la nivel european, pentru perioada 2014 – 2020, potrivit unui comunicat transmis pe 29 aprilie de Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România. Parlamentul European a votat pentru amendamente prin care mai multe persoane ÅŸi regiuni vor beneficia de iniÅ£iativa Uniunii Europene de angajare a tinerilor. Această iniÅ£iativă face referire la punerea în aplicare a schemei 'GaranÅ£ia pentru tineri', prin care orice tânăr din Uniunea Europeană, care este în ÅŸomaj de mai mult de patru luni, va fi îndreptat către un loc de muncă, formare profesională sau ucenicie. Au fost vizate două măsuri pentru facilitarea accesului la fonduri structurale, în valoare de ÅŸase miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, pentru mai multe ţări, printre care se află ÅŸi România. Măsurile vizate sunt modificarea vârstei pentru beneficiarii schemei de la 25 de ani la 30 de ani, categorie care va cuprinde inclusiv absolvenÅ£ii ÅŸi pe cei care au părăsit sistemul de învăţământ fără nicio calificare, precum ÅŸi scăderea nivelului ÅŸomajului, astfel încât regiunile care au un nivel al ratei ÅŸomajului de peste 20% vor avea calitatea de beneficiar.
Sumele sunt alocate din Fondul Social European. Iniţial, erau vizate regiunile cu rate ale şomajului de peste 25%.
România deÅ£ine în prezent o rată a ÅŸomajului în rândul tinerilor de 23,1% ÅŸi se încadrează pentru a adopta o astfel de măsură.
 
Sursa: AGERPRES
 
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.