Scandalul european al fabricii Nokia – Bochum!

Scandalul european al fabricii Nokia – Bochum!

0 86Relocarea fabricii Nokia din Bochum – Germania in Cluj Napoca agita din ce in ce mai mult spiritele. In Bochum urmeaza sa aiba loc demonstratii de masa, unde se asteapta sa participe peste 20.000 de persoane, care vor protesta impotriva plecarii finlandezilor din Germania.


Cu orgoliul ranit dar si ingrijorati de soarta celor 2300 de fosti angajati ai Nokia Bochum, nemtii jura sa nu mai foloseasca aceasta marca de telefon. Propaganda anti-Nokia este dusa la toate nivelurile si sustinuta de politicieni de renume precum seful partidului de stanga, Oskar Lafontaine, alaturi de reprezentantul ministrul regional al muncii, Karl-Josef Laumann (Partidul Crestin-Democrat). Ei sustin ca ar putea determina o scadere cu 15% a vanzarilor de telefoane Nokia, provocand o paguba mai mare decat castigul pe care-l au finlandezii din mutarea productiei in Romania.


Scandalul a atras atentia oficialilor de la Bruxelles, care au analizat posibilitatea acordarii germanilor a unui ajutor financiar din partea Comisiei Europene.
Bruxelles-ul e gata sa ajute disponibilizatii germani de la Nokia, in urma mutarii fabricii de la Bochum, din Germania, la Cluj, in Romania. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barrosso, declara intr-un interviu care aparut luni in presa germana, ca intelege perfect socul germanilor, dupa vestea mutarii fabricii.
De asemenea, problema subventiilor de care a beneficiat Nokia in Germania, determina Bruxelles-ul sa se gandeasca la o reconsiderare pe viitor a sistemului de incurajare a investitiilor, in aceasta forma. Acest lucru ne-ar prinde bine noua, mai ales ca e foarte probabil ca Nokia sa beneficieze de anumite fonduri in Romania si ca si acest aspect sa fi determinat, pe langa forta de munca mai ieftina, mutarea fabricii.


Potrivit oficialilor germani, Nokia a primit de la statul german subventii in valoare de 88 de milioane de euro compania ar fi trebuit sa creeze 2.800 de locuri de munca, ceea ce nu s-a inatmplat. Acum, nemtii intentioneaza sa ceara inapoi jumatate din aceasta suma.?


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.