Scandalul din fotbalul romanesc

Scandalul din fotbalul romanesc

0 75


DNA-ul a luat in collimator cateva cluburi de prima liga din fotbalul romanesc pentru a cerceta unele vanzari de jucatori, spre strainatate, din care grosul tranzactiei nu apare in evidentele cluburilor. Este vorba de cluburile Dinamo, Rapid – iata elita ! – Gloria Bistrita si Otelul Galati.


Este vorba, printre altii, de vanzarea unor fotbalisti cunoscuti, chiar de lot national, cum ar fi Ionel Ganea, Sanmartean, Contra, Codrea Cernat, Mara, Mihalcea Ghioane si altii.


Ce s-a intamplat de fapt?


Acesti jucatori au vost vanduti cu sume declarate care sunt de doua-trei ori mai mici decat sumele efectiv platite de cumparatori, diferenta de bani intrand in contul unor firme off-shore, care cica ar fi intermediate vanzarea si se afla in Insulele Virgine si Olanda, probabil niste tari cu fiscalitate blanda.


Totul a pornit de la afacerea fratilor Becali, combinati la vremea respectiva cu banii lui Gica Popescu (acesta nu avea pe acea vreme licenta) si referitor la vanzarea lui Bratu de la Rapid la Galatasaray, vanzare ce i-a bagat in buzunar lui Gica Popescu niste euro de ordinal sutelor de mii, bani pentru care acesta nu a platit impozit statului. Popescu si-a platit pana la urma impozitul catre Statul Roman si s-a si lasat de impresariat.


Dar ceilalti?


Cu totii – fratii Becali, Jean Padureanu de la Bistrita si ceilalti, inclusive Gigi Becali – declara sus si tare ca ei nu au mancat usturoi si ca impozitul a fost platit in tara in care au fost vanduti jucatorii.


Si totusi treaba pute, caci DNA-ul spune ca lipsesc din teschereaua statului circa zece milioane. Aste milioane fiind neplata impozitelor catre statul roman a diferentelor dintre suma oficial declarata si cea trecuta pe fituicile incheiate intre vanzator si comparator.


Iata cateva exemple:


Ionel Ganea, transferat de la Bistrita la Stuttgart: oficial 600.000 euro, pe dupa perdea 2,6 milioane euro.


Cernat, oficial un million, pe dupa perdea trei milioane (in Ucraina)


Contra, in Spania, oficial 600.000, pe dupa perdea 1,8 milioane.


Nu are rost sa-i insir pe toti, cu bubele vanzatorilor


In orice caz, daca acele cluburi platitoare vor mentine sumele platite si le vor recunoaste la o adica, va veni furtuna peste fotbalul romanesc si vor pica niste capete, chiar daca se vor apleca pana la pamant si chit ca anul acesta se desfasoara Campionatul European, unde vom participa si noi. Caci statul are nevoie de bani, asa ca nu se va lasa, gasind acest figure cu miere al unor albine salbatice.


Dar, poate, tot raul spre bine, caci si italienii au luat mondialele atunci cand, la ei, a existat marele scandal de coruptie in fotbal Si nimeni nu poate nega imbogatirea, aproape peste noapte, a unor oameni din fotbalul romanesc, lucru care pune pe ganduri.


?


Dan Bota.


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.