Scandalul carnii de magar in cele doua Palate

Scandalul carnii de magar in cele doua Palate

0 104
Dusmanii nu ne mai iau boii de la bicicleta, cum obinuieste sa spuna romanul cand crede ca n-are ce pierde din ultima nenorocire care i se intampla. Ne-ar putea lasa insa fara caii de la lotca, dupa ce presa britanica a scris ca pe mesele insularilor ar fi ajuns carne de cal din Romania, cu eticheta de vita, pusa fie de exportatori, fie de un operator de pe traseu.
Ca sa faca povestea si mai alarmista si sa mai traga o copita Romanikai, britanicii sustin ca bidiviii privind din herghelia de la Letea, pe care niste tigani nu doar ca i-au luat cu japca de pe plaurii Deltei, dar i-au si maltratat bine inainte, si asta nu ca sa faca mai frageda carnea. Ancheta nu s-a incheiat, dar am iesit deja prost; din mancatori de lebede suntem tratati acum drept provideri de carne de cal vopsit in vita, ca sa le stricam britanicilor digestia. Cineva ar trebui sa le spuna ca, la ce bucatarie de doi lei au, niste carne de cal n-ar face decat sa le condimenteze putin gastronomia mai palida decat o britanica trupesa nearsa de soare in berariile din Albion.
Incidentul pare sa se inscrie bine in campania mai ampla si mai de longeviva prin care britanicii se alarmeaza de invazia romanilor, care le vor cotropi ceturile. De vreo luna, romanii au raspuns si ei printr-o contracampanie plina de haz de bun gust, ce rivalizeaza copios cu galonatul umor britanic. Cotidianul Gandul si o companie de publicitate au initiat o actiune prin care au creat sloganuri ori au cerut cititorilor sa incropeasca mesaje de raspuns la denigrarile britanice. A rezultat o colectie de ziceri mustind de umor, gen „jumatate din femeile noastre seamana cu Kate, cealalta jumatate cu sora-sa” ori „berea noastra la draft este mai ieftina decat apa voastra plata” si alte astfel de perle care-ar face un colier mai pretios decat al Reginei. In contextul de-acum al carnii care i-a iritat pe britanicii, supusii Elisabetei ar merita sa afle sloganul ca pana si „carnea noastra de cal este mai buna decat vita lor”.
Dar pentru un scandal intre dobitoace nu trebuie sa ajungem pana in Marea Britanie. Nici nu trebuie sa parasim granitele patriei iubite. Unde s-a dat deja semnalul rearuncarii de injurii din regnul animal, dupa ce Victor Ponta a anuntat ca armistitiul cu Traian Basescu a luat sfarsit, acum ca presedintele a venit de la Bruxelles cu mai mai putini bani decat credea premierul ca ne datoreaza Europa. Cum va fi greu de stabilit cine-i calul si care-i boul din aceasta disputa, la cat de indaratnici s-au dovedit amandoi in relatiile dintre Palate, ar merita sa-i etichetam de pe-acum drept doi catari.
Dar cineva din industria carnii tot va sesiza ca am ambalat in caserole de catari doi mari magari.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.