Scandal fără precedent in CSAT – bani pentru servicii si presedinte ori...

Scandal fără precedent in CSAT – bani pentru servicii si presedinte ori Rectificare altădată!

0 202
In fata imposibiitatii de a impune varianta pesonala președintele Klaus Iohannis a suspendat ședința CSAT în care se discuta rectificarea bugetară! Culmea este ca totul se pune pe seama lipsei unui consens în privința banilor pentru instituțiile din zona de securitate. Adica nu-mi dati bani la presedintie si lA SERVICII nu se va face rectificare bugetara anul acesta.
Cauza nemultumirii din servicii si a presedinelui e una cat se poate de simpla, la rectificare se muta banii necheltuiti sau care nu vor putea fi cheltuiti (vesnica risipa de resurse cunoscuta in zona bugetarilor: sunt bani – trebuiesc cheltuieti) catre zone din Sanatate, Educatie, Proiecte de investitii. 
Potrivit noului proiect de rectificare, publicat luni de Ministerul de Finanțe, se operau modificari la:
* bugetul Serviciului Român de Informații se diminuează cu 113 milioane lei,
* Serviciul de Informații Externe pierde 2,8 milioane lei,
* Serviciul de Protecție și Pază – 15 milioane lei și
* Serviciul de Telecomunicații Speciale – 14,2 milioane lei.
* Administrația prezidențială o reducere cu 11,1 milioane lei. 
Dincolo de reducerea risipei la care Iohannes nu a aderat, pe acesta l-a suparat inclusiv declaratia Guvernului care a propus „o rectificare puternic pozitivă”. 
In plus pesedintele Iohannes a declarat, la finalul ședinței CSAT, că Guvernul nu a venit cu o explicație pentru faptul că a diminuat bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale, iar șefii acestora au atras atenția că activitatea le va fi afectată de tăierile operate.
Declaratiile presedintelui asa cum s-au transmis prin comunicat:
„Directorii serviciilor și instituțiilor ne-au prezentat situația din punctul lor de vedere, arătând foarte clar că, în aceste condiții de tăiere, nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT, tot cu acest Guvern, în prima parte a anului 2018. Având în vedere toate acestea, nu s-a putut obține consens, adică unanimitate în CSAT, și nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară. Având în vedere această situație, am luat decizia să suspend ședința CSAT deoarece, după părerea mea, rectificarea bugetară este necesară, ea trebuie făcută. Pe de altă parte, nu putem să facem abstracție și nu dorim să facem abstracție de la principiul colaborării loiale între instituțiile statului. Și atunci, prin suspendarea ședinței CSAT, am creat posibilitatea Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunțe la aceste tăieri bugetare în zona securității naționale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip „șicană politică””, a spus Iohannis.
„Nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condițiile în care rectificarea, repet, este una puternic pozitivă și nu există niciun fel de motivație pentru tăieri bugetare într-o zonă atât de sensibilă cum este cea a securității naționale. România este o țară sigură, românii sunt bine apărați, dar aceste lucruri nu vin de la sine. Aceste lucruri le avem fiindcă avem instituții, avem servicii performante, care garantează românilor această securitate. Ea nu trebuie și nu poate să fie diminuată pentru niște considerente de politică măruntă”, a mai spus Președintele.
Guvernul cere o desecretizare imediata a stenogramei ședinței CSAT în care s-a discutat rectificarea bugetară.
Teodorovici spune ca opinia pe care președintele a exprimat-o public este diferita de opinia celor prezenți la sedinta CSAT
Suspendarea ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) nu are temei legal, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, care a cerut desecretizarea stenogramei ședinței în care s-a discutat despre rectificarea bugetară.
„Aș vrea să vă spun câteva elemente vizavi de ce s-a întâmplat astăzi la ședința CSAT. Guvernul are obligația de a cere și nu de a aștepta un aviz al CSAT. Asta este ceea ce legea prevede în mod foarte clar. Am văzut cu toții faptul că s-a suspendat ședința CSAT. Acest lucru nu este prevăzut de niciun fel de prevedere legală. Practic, suspendarea nu are temei legal. De asemenea, din ce s-a discutat în cadrul CSAT pe bugetul fiecărei structuri membre a CSAT, opinia celor prezenți diferă total față de concluzia pe care domnul președinte a exprimat-o în mod public. Cred că este obligatoriu și de bun simț să cerem desecretizarea stenogramei din CSAT pentru a vedea foarte clar care a fost punctul de vedere pentru fiecare structură membră CSAT în parte. Eu cred că este un lucru normal și de transparență față de cetățeanul român”, a spus Teodorovici.

Eugen Teodorovici

Potrivit acestuia, orice întârziere poate să creeze efecte negative la nivelul economiei.
„La partea de salarii, luna septembrie rămâne neacoperită pentru o serie de entități la nivel public. Partea de investiții, atât la nivel central, cât și la nivel local poate să aibă de suferit în sensul că se pot întâmpla întârzieri, cu penalități sau chiar cu blocaje în derularea de proiecte publice. La nivel local avem proiecte foarte multe de investiții care sunt în curs de derulare și care printr-o astfel de anulare pot să întâmpine dificultăți. Avem proiecte de investiții în zona de proiecte județene, comunale, străzi, alimentare cu apă, canalizare, școli și alte astfel de proiecte necesare la nivelul comunităților locale. Efectul neplăcut al pestei porcine, aici sunt prevăzute sume importante în propunerea de rectificare a Guvernului pentru a asigura partea compensațiilor pentru animalele sacrificate astfel încât fiecare om care a avut de suferit să primească, totuși, o compensație. În domeniul sănătății, faptul că se întârzie rectificarea bugetară poate produce efecte neplăcute și poate pune în pericol accesul la tratament al pacienților care suferă de afecțiuni grave”, a precizat ministrul Finanțelor.

In loc de epilog
Președintele PSD Liviu Dragnea, însoțit de fostul ministru al Justiției Florin Iordache au ajuns marti în jurul orei 18:00 la Guvern pentru a discuta despre situația blocării rectificării bugetare. Pe surse, se pare ca Dragnea a discutat telefonic marti, după ședința CSAT cu premierul Viorica Dăncilă și cu partenerul de Coaliție, Călin Popescu Tăriceanu, și a cerut soluții pentru deblocarea rectificării bugetare.
În urma discuțiilor s-a decis convocarea unei ședințe de guvern miercuri, la ora 13.00, in care se va analiza situatia si probabil se va promova rectificarea bugetara.
Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.