Scaldele in Olt

Scaldele in Olt

0 70

Canicula acestei veri provoaca fatis la scaldatul in primul ochi de apa intalnit, fara sa tii cont de aspectul lamuritor al continutului.
Asa si cu Oltul nostru Superior, trecand prin apropierea Brasovului.
Din pacate apele raului sunt complet nerecomandate de medici si de cei ce supravegheaza mediul, caci ele poarta gramezi de gunoaie, mormane de reziduuri menajere stranse pe traseu si dejectii ale animalelor scaldate si spalate in rau.
Nu stiu cati brasoveni se mai duc in excursie pe malul Oltului, dar este sigur ca localnicii – din Araci Valcele, Bod, de pilda – dau buluc in apa, si din necesitate, dar si din placere.
Daca te duci in zonele cu mal de Olt pe langa aceste localitati, zici ca acu’ da apa pe din afara, la cati se afla in albia raului, atat la scaldat pentru racorirea trupului, dar, din pacate, si la spalatul animalelor sau al diverselor tzoale de prin casa.
Adevarul este ca acestia, in marea lor majoritate, sunt tigani traind in niste case care cu greu pot purta aceasta denumire si unde sunt lipsiti de posibilitatile unei asemenea cantitati de apa cum gasesc in Olt. Purtand cu ei aceasta etnie, se intelege ca sunt si proprietari de animale, mai ales cai, trebuind sa le mai spele si pe acestea, odata cu tenul lor.
Toate elementele adunate la un loc fac ca apele Oltului sa fie puternic poluate si imbacsite cu microbi
De aici recrudescenta bolilor de piele, dar si a altora precum dezenterie, enterocolita, boli de ochi etc., semnalata in acest anotimp de catre specialisti.
Si pentru ca este mai usor sa interzici scaldatul decat sa anihilezi sursele de poluare, responsabilii de resort au trecut la aceasta masura, este drept, fara a pune ceva placute avertizoare prin preajma apei, ci anuntand masura ca pe un zvon, prin viu grai.
In asemenea conditii, intrebati fiind cativa dintre „balacitori” daca stiu ca nu au voie sa se scalde, acestia au raspuns cu tenta etniei lor:
”Da, stim, da’ ce sa facem, ca ne este cald, si noua, si animalelor. Daca ne-om imbolnavi, merem la doctor, asta e !”
Da, asta e ! Este greu sa interzici o necesitate daca nu creezi o noua alternativa optima satisfacerii ei.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.