Scaiul vanat(Eryngium planum)

Scaiul vanat(Eryngium planum)

0 68


Mai este cunoscut si sub numele de spanul vanat sau scaiul dracului.


Scaiul vanat este o planta perena, cu o tulpina inalta de 30-60 cm, cu ramuri de culoare albastra, terminate cu inflorescente globuloase, verzi la inceput, albastre in momentul infloririi si brune dupa ce florile s-au trecut. Inflorescenta este inconjurata de bractee spinoase. Frunzele sunt tari la pipait, dintate pe margini si tepoase. Infloreste in lunile iulie-august. Creste prin fanete umede, pasuni si la marginea drumurilor.  1. Parti utile:intreaga planta. Datorita saponinelor pen care le contine ajuta la fluidificareasecretiilor bronhice si la eliminarea lor.
  2. Utilizari medicinaleuz intern:

    • Bronsite
    • Tuse convulsiva
    • Dureri de dinti, carii si paradontoza

Uz? extern:


????????? Decoctul, sub forma de bai, este folosit in combaterea artritei si ainfectiilor dermafitoze de pe capul copiilor.  1. Preparate:

????????? Este expectorant si calmant al tusei spastice si convulsive. Este cea mai eficienta planta chiar in caz de tuse rebela. Se face decoct cu o lingurita planta la o cana cu apa. Se fierbe 15 minute. Se iau cate doua, trei linguri de doua, trei ori pe zi. Se bea indulcit cu miere de albine.


????????? Decoctul tinut in gura mai este folosit pentru durerile de dinti, in parodontoza si carii dentare.


????????? Scaiul vanat asociat cu frunze de patlagina si cimbrisor aduce calmarea rapida in tusea convulsiva si in tusea provo?cata de bronsita.


?


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.