Scăderea inflației, soluție pentru BNR – schimbați macazul politic și blocați tot...

Scăderea inflației, soluție pentru BNR – schimbați macazul politic și blocați tot ce se impune de la Bruxelles și Washington

0 69

„Trompetele de serviciu încearcă să ne convingă că inflația e cauzată de creșterea masei monetare”

Trompetele de serviciu încearcă să ne convingă că inflația e cauzată de creșterea masei monetare. În realitate, masa monetară a crescut mult mai mult între 2010-2020, fără ca inflația să crească prea tare.
Creșterea inflației doar prin creșterea masei monetare este o explicație veche, de anii 1970, care se aplică numai la economii închise, așa cum era România în anii 1990. Nu mai e cazul.
De vină pentru inflația noastră record e doar servilismul autorităților noastre, care n-au curaj să-i trimită pe americani acolo unde i-a scos mămica lor pe lume, refuzând achizițiile demente de armament pe care aceștia ni le bagă pe gât pentru ca nu cumva „să ne pape rușii”.
România oricum era indisciplinată fiscal, dar mărind bugetul Apărării la cote care frizează demența, lansând diverse comenzi de armament și acceptând să găzduiască pe cheltuială proprie mii de golani NATO (“ne apără… ne papă rușii”…) guvernul nostru a intrat grav pe deficit.
Deci are nevoie disperată de bani. De-asta s-a mărit TVA-ul la o mulțime de produse, de-asta s-au mărit taxele de tot felul, de-asta se nasc noi obligații, una mai idioată ca alta, pentru agenții economici.
Evident, toate aceste creșteri directe și indirecte de taxe se duc direct în prețuri, ceea ce generează inflație. N-are nici o treabă cu masa monetară.
În ciuda a 17 ani de apartenență la UE, România rămâne în continuare cea mai sub-monetizată țară din UE, cu cea mai mică bogăție financiară pe cap de locuitor din UE – una comparabilă cu economiile din “Sudul global”, nu din Occident.
Ca să limităm inflația e obligatoriu să schimbăm macazul politic și să nu mai acceptăm cu atâta servilism tot ce ni se cere de la Bruxelles și Washington.

Autor: Lucian Sarbu
Sursa: facebook.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.