Scaderea economica de 7-8 procente o mare catastrofa

Scaderea economica de 7-8 procente o mare catastrofa

0 224

Scaderea economica de 7-8% prognozata pentru acest an va reprezenta „o mare catastrofa” si va conduce la falimentarea firmelor si la reorganizarea unor subsectoare economice, a declarat, vineri, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), Florin Pogonaru, dupa discutia cu premierul Emil Boc.
„Pentru mediul de afaceri, o scadere de la plus 7-8% la minus 7-8% inseamna o mare catastrofa, inseamna in primul rand falimente si reorganizarea unor subsectoare economice. Ne place sau nu, asta este situatia si trebuie sa fim pregatiti. Guvernul nu trebuie sa isi iroseasca munitia sub forma fondurilor primite de la UE si celelalte institutii internationale pentru salvarea firmelor mari si mici care se vor afla in dificultate. S-a ajuns pana acolo in a se discuta despre regimuri diferite privind birocratizarea fiscalitatii pentru firmele mari si firmele mici. Nu este admisibil ca intr-o firma mica sa ai administratorul completand de la paza contra incendiilor pana la semnand de fiecare data situatia registrului de acasa si alte traznai de genul asta”, a spus Pogonaru.
El a aratat ca oamenii de afaceri au cerut, in discutia de vineri cu reprezentantii Guvernului, debirocratizarea administratiei si participarea investitorilor la redactarea noului Cod Fiscal.
„Propunerile au fost foarte diverse, de la propuneri legate de definirea prioritatilor, pentru ca avem o problema legata de definirea prioritatilor, de responsabilitate a institutiilor administrative si a Guvernului – de exemplu, sa se publice unde sunt banii nostri, s-a spus la un moment dat -la probleme de debirocratizare. S-a discutat de numirea unui ministru al «simplificarii», pentru ca ceea ce avem la ora actuala este o birocratizare excesiva, o blocare a sistemului firmelor cu acte care nu sunt necesare si care sunt create numai pentru a mentine parazitar tot felul de functionari publici”, a spus Pogonaru.
El a aratat astfel ca este nevoie de o responsabilizare a administratiei.
„Ne asteptam la anume actiuni in urmatoarea perioada, in primul rand actiuni de responsabilizare a unitatilor administrative. Banii trebuie sa circule in sistem, ori se pare ca banii sunt trimisi de la Guvern si se opresc undeva la institutiile guvernamentale, la institutiile administratiei locale care nu sunt responsabilizate”, a adaugat seful Asociatiei.
Intr-un comunicat al Guvernului se arata ca reprezentantii mediului de afaceri au solicitat Executivului elaborarea de masuri care sa creeze mai multa predictibilitate si stabilitate in mediul economic.
„Primul-ministru a dat asigurari ca Executivul nu va majora, in perioada urmatoare, taxe precum TVA si impozitul pe profit si ca se va face o rationalizare a cheltuielilor publice atat la nivel central, cat si la nivel local prin impunerea standardelor de cost pentru fiecare unitate administrativa”, se arata in comunicat.
Secretarul general al AOAR, Cristian Parvan, a declarat agentiei MEDIAFAX ca ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a spus reprezentantilor mediului de afaceri ca Guvernul va solicita FMI sa accepte pentru 2009 un deficit bugetar de 7% din PIB, in conditiile unei scaderi economice estimate la 7-8%.
Surse oficiale au declarat agentiei MEDIAFAX, la inceputul lunii iulie, ca FMI lucreaza la un nou cadru macroeconomic pentru Romania, in contextul primei evaluari de la inceputul lunii august a acordului stand-by, care anticipeaza, printre altele, accentuarea scaderii economice in acest an de la 4,1%, prognoza actuala, la 7-8%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.