Satul Sirnea gazduieste Focul lui Sumedru

Satul Sirnea gazduieste Focul lui Sumedru

0 176

Serviciul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale din cadrul Centrului Cultural Reduta, impreuna cu Primaria si Consiliul Local Fundata, Scoala Generala Sirnea si Asociatia „PRO Sirnea” va invita in data de 25 octombrie 2011 la sarbatoarea Focul lui Sumedru, in satul turistic Sirnea, la Muzeul „Nicolae FRUNTES”, incepand cu ora 15.00.
In noaptea de 25/26 octombrie a fiecarui an, se desfasoara in localitatile din Zona etnografica Bran, un ceremonial nocturn de innoire a timpului calendaristic. In jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri si intretinut cu lemne uscate, se aduna intrega suflare a satului si se striga, in cor, formula consacrata „Hai la Focu lui Sumedru!”. Femeile impart covrigi, nuci, mere si bautura. La plecare, participantii iau carbuni aprinsi cu care fertilizeaza gradinile si livezile.
Sarbatoarea are de fapt o sorginte precrestina, iar focurile care se aprindeau erau pentru incalzirea spiritelor care apar pe pamant in aceata perioada. Focul are rol protector, prin foc trecand tinerii si copii care arunca cu taciuni aprinsi.
Sfantul Dumitru, celebrat in data de 26 octombrie, este o divinitate pastorala, protector al pastorilor. Este vorba de „focul viu” al ciobanilor romani, care purifica indeosebi pastorii si turmele.
Evenimentele se vor desfasura dupa urmatorul program:
ora 15.00 la Muzeul „Nicolae Fruntes” – Legenda Branului, Traditii legate de Focul lui Sumedru, poiezie tematica;
ora 16.00 Vecernie si Litia Sf. Dumitru la biserica din Sirnea;
ora 19.00 aprinderea focului;
ora 21.00 Agapa Sf. Dimitrie.
Participa Ansamblul „Plaiurile Dumbravitei”.
Iata ce relateaza etnograful Prof. C. Brailoiu, de felul cum trebuia sa fie tinuta la sate sarbatoarea lui Sanmedru:
”Sarbatoreste-l bine, nu lucra deloc; incheie socotelile cu ciobanii care ti-au tinut oile peste vara, cinstindu-i dupa obiceiul Rascolului. Sambata, fiind Ziua Soroacelor, lichideaza toate celelalte invoieli si incheie altele, cu adalmasuri
si veselie – arvuna te leaga, plata te scapa. Dar nu uita: cine-a luat pe
datorie, plateste de doua ori”.
Fiind “stalp calendaristic de innoire a timpului sezonal sau anual”, Samedru acumuleaza diferite practici, acte rituale ( de purificare, de fertilitate, apotropaice), legate de cultul stramosilor – de pomenire a sufletelor mortilor, despre care se crede in popor ca acum – si la anumite alte date importante ale anului, parasesc mormintele si se intorc sa viziteze lumea celor vii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.