Sasii si tiganii din Stejaris au fost adoptati de austrieci

Sasii si tiganii din Stejaris au fost adoptati de austrieci

0 212

La aproximativ 70 de kilometri de Sibiu si 50 de kilometri de Medias, austriecii au adoptat satul Stejaris, alias Prosteni sau Probstdorf in saseste. Ambasada Austriei a hotarat sa sarbatoreasca Ziua Nationala.
Case sasesti ingrijite, cu porti mari, un drum comunal acceptabil si oameni zambitori i-au intampinat pe invitati. Nu sasi insa, ci rromi pentru ca sasii au plecat cu toti.
Din Stejaris nu au lipsit primarul Klaus Iohannis, presedintele CJ Martin Botttesch, primarul Mediasului Daniel Thellmann, cu totii invitati de Martin Eichtinger, ambasadorul Austriei in Romania.
Intr-o atmosfera cu iz de sarbatoare saseasca aici s-a sarbatorit Ziua Austriei si s-a facut public proiectul derulat de austrieci in Stejaris, de circa doi ani si jumatate, timp in care s-au investit circa un milion de euro in revitalizarea localitatii prin sustinerea mestesugurilor traditionale si incurajarea localnicilor, majoritar rromi, sa le practice.
In sat sunt acum patru ateliere: de lacatuserie, de tamplarie, atelierul de flori si cusatoria. Pe langa acestea au fost renovate 40 de case cu materiale aduse din Austria sau oferite de Petrom.
Oficialitatile din Sibiu si Medias, alaturi de ambasadorul austriac Martin Eichtinger au vizitat atelierele mestesugaresti, biserica fortificata si turnul cu slanina.
Apoi s-au oprit in centrul comunei unde s-au fredonat ritmuri sasesti, s-au mancat carnati, fleici de carne si branza cu ceapa. In timp ce localnicii s-au apucat sa goleasca bidoane intregi de rom la cinci litri de la Metro si baxuri de bere Golden Brau, oficialitatile s-au urcat in masini si au plecat catre casa.
In total au fost investiti incepand cu anul 2006 peste un milion de euro in proiectul de la Stejarisu. Senior-experti si voluntari au efectuat circa 15.000 de ore de munca si instruire, ceea ce reprezinta contravaloarea a 450.000 €, iar 49 de firme au contribuit cu donatii in bunuri si produse, in valoare de peste 300.000 €. Printre sponsorii principali se numara Fundatia Privata ZZP?hringer’ (Viena), Fundatia Francesca von Habsburg (Salzburg) si Petrom (Romania).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.