Sasii ardeleni: marire si decadere (V)

Sasii ardeleni: marire si decadere (V)

0 290


Revolutia de la 1848. Stephan Ludwig Roth


Revolutia de la 1848, fenomen general european, continuare pe o treapta superioara a celei din anul 1789, a fost pregatita de marile transformari din structura societatii, inaugurand o etapa noua in dezvoltarea lumii moderne.


Revendicarile de natura sociala s-au extins in toata Europa, inclusiv in tarile Romane. In conditiile infrangerii revolutiei in Moldova si Tara Romaneasca, Transilvania a devenit centrul luptei pentru drepturile romanilor.


Aici s-au produs o serie de transformari importante pe timpul revolutiei. Transilvania a fost organizata politic si militar pe baze noi; au fost infiintate 15 prefecturi, fiecareia corespunzandu-i cate o legiune; s-a constituit la Sibiu, Comitetul National. Garzile nobiliare maghiare au fost dezarmate; la 4 martie 1849 a fost restabilita autonomia Transilvaniei si romanii au fost recunoscuti ca natiune.


Revolutionarii maghiari, care aveau si revendicari nationaliste pe langa cele sociale, sub conducerea generalului polonez Iosef Bem, au pornit sa cucereasca Transilvania, reusind in 1949 sa puna mana pe o mare parte a acesteia. Trupele imperiale au fost impinse peste granita, in Moldova si Muntenia. Curand insa, cu ajutorul rusilor, trupele imperiale au revenit in Translvania pe care au recucerit-o in scurt timp. La 31 iulie 1849 s-a desfasurat la Sighisoara batalia decisiva in care a fost ucis poetul maghiar Sandor Petofi si care s-a sfarsit cu infrangerea generalului Bem.


La 11 august 1849 conducatorul revolutionarilor maghiari, Lajos Kossuth a abdicat si a parasit tara.


Datorita conflictului dintre nationalitatile asuprite revolutia a fost infranta, initial romanii si sasii luptand alaturi de trupele imperiale.


Una dintre figurile marcante a revolutiei pasoptiste a fost Stephan Ludwig Roth, care a facut o serie de propuneri progresiste in domeniul invatamantului si agriculturii. El a incercat in permanenta, prin scrierile sale, sa-i mobilizeze pe compatriotii sai la reforme.


Roth a fost promotorul Asociatiei Agricole a Sasilor Ardeleni. El viza crearea de gospodarii model cu ajutorul unor tarani din Wurtemberg, care ar fi urmat sa fie adusi in Transilvania, ceea ce, intr-o oarecare masura s-a intamplat.


De asemenea, Roth a luat atitudine impotriva revendicarilor exagerate ale nationalistilor unguri. El a subliniat importanta romanilor si a cerut recunoasterea limbilor romana, germana si maghiara, in locul suprematiei limbii maghiare.


Datorita reformelor propuse Roth a devenit inamicul numarul 1 al nationalistilor maghiari. In primavara anului 1849 el a fost dus la Cluj unde a fost judecat de un tribunal militar si la 11 mai 1849 a fost impuscat.


Ideile lui s-au pastrat si si-au dovedit viabilitatea.


(va urma)


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.