Sarbatorile traditionale ale lunii iulie

Sarbatorile traditionale ale lunii iulie

0 64

In traditia populara, luna iulie mai este numita si „cuptor”, datorita caldurilor mari ce o caracterizeaza, dar si pentru ca acum se coace si se strange graul. Sarbatorile traditionale ale lunii iunie sunt: 1 iulie: Cosmandinul (Sfintii Cosma si Damian); Ana Foca; 15 iulie: Ciurica; 16-18 iulie: Circovii de Vara; Sf. Marina (17 iulie); 20 iulie: Sf. Ilie (Sanilie); 21 iulie: Ilie Palie; 22 iulie: Foca; 27 iulie: Sf. Ilie cel mic; Sf. Pantelimon (Pintelei calatorul).


?


Sfintii Cosma si Damian


Sfintii Cosma si Damian (Sfintii doftori fara arginti) sunt cei care feresc oamenii de diferite boli. Ana Foca, denumire provenita din combinarea numelor a doua sfinte crestine, Ana si Foca, se tine pentru ca oamenii sa fie feriti de foc, atat de focul soarelui, care arde si usuca plantele, cat si de trasnete si incendii.


?


Sf. Pricopie – Ziua Lupului


Pricupul are un rol important in coacerea cerealelor, aparandu-le de primejdiile meteorologice. Daca oamenii nu ii respecta ziua, Sf. Pricup trimite fulgere, trasnete, grindina sau arsita sau, sub forma de lup, rapeste copiii celor care au lucrat in aceasta sarbatoare. Motii din Apuseni cred ca pe cei care nu respecta ziua Pricupului ii iau pe sus doua vanturi puternice, numite Harcodan si Dornados.


?


Ciurica


Si denumirea acestei sarbatori a provenit din compunerea numelor Sfintilor Mucenici Chiriac si Iulita. Ciurica este o divinitate feminina care ?ciuruie in bataie? pe cei care lucreaza de ziua ei. In aceasta zi, in care capatau puteri speciale, femeile aveau dreptul sa porunceasca si chiar sa-si pedepseasca barbatii.Unii din ei chiar plecau de acasa de frica femeilor. Pentru a nu intampina certuri in familie in timpul anului, acestea sunt evitate in ziua de 15 iulie. Se crede ca cine va fi batut astazi, va lua bataie tot anul.


Femeile nu lucreaza deloc, de frica bolilor, de frica sa nu le manance lupii vitele sau de frica sa nu le bata barbatii tot anul.


?


Circovii de Vara si Sf. Marina


Frati cu Circovii de Iarna, Circovii de Vara (numiti si Circovii Marinei) sunt divinitati periculoase, care trimit stihiile naturii sau animalele daunatoare asupra oamenilor care nesocotesc sarbatorile. Circovii se tin si pentru ca oamenii sa fie feriti de boli.


Sf. Marina este protectoarea sufletului copiilor morti. In special femeile insarcinate respecta aceasta zi, de frica bolilor. Este o zi buna pentru culegerea plantelor de leac, care capata proprietati magice. Mamele imparteau maturi facute din pelin, alaturi de pui de gaina, porumb fiert si flori. Cei care nu respecta aceasta sarbatoare sunt aspru pedepsiti de sfanta.


?


Sanilie


Sfantul Ilie, sau, dupa cum consemneaza calendarul popular, Santilie, este una dintre cele mai importante sarbatori ale lunii iulie. In miez de vara, aceasta zi era dedicata initial unui zeu solar, peste care s-a suprapus apoi o sarbatoare crestina, cea a Sfantului Prooroc Ilie. Ca si zeul solar, in viziunea populara Santilie se plimba intr-un car tras de cai inaripati, luminand cerul cu fulgerele si sagetile sale de foc.


In traditia romaneasca, acest sfant este asociat cu ploaia. El este stapanul norilor, al fulgerelor, trasnetelor si tunetelor, pe care le foloseste ca sa trasneasca dracii sau atunci cand e suparat pe oameni pentru ca si-a pierdut cojocul.


?


Ilie Palie


Este prima zi din saptamana Parliilor, despre care se spune ca sunt surorile Sfantului Ilie.


Ilie Palie ar fi fratele, tatal sau vizitiul Sfantului Ilie. Sarbatoarea se tine tot de frica focului si a bolilor.


?


22 Iulie: Foca


Sf. mucenic Foca este cel care raspunde de incendiile si arsita care parjolesc campurile cu grane. Se spune ca sarbatoarea este atat de mare si importanta incat o tin si turcii.


?


Sf. Ilie cel mic


Sf. Ilie cel mic (sau cel schiop), numit si Sf. Pantelimon, sau Pintilie calatorul, este fratele mai mic al Sfantului Ilie. El mijloceste pe langa fratele lui pentru ca acesta sa nu trimita stihiile naturii asupra recoltelor. Ca mai toate sarbatorile acestei luni, aceasta zi se tine pentru boli, incendii, grindina si furtuni. Se crede ca este sfarsitul verii si se incep pregatirile pentru intampinarea toamnei.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.