Sarbatorile populare ale lunii noiembrie (II)

Sarbatorile populare ale lunii noiembrie (II)

0 206

Intrarea in biserica (Ovidenia) – 21 Noiembrie


La data de 21 noiembrie, crestinii ortodocsi sarbatoresc ziua intrarii in biserica a Fecioarei Maria – Ovidenia. Se spune ca de Ovidenie se deschid cerurile si animalele incep sa vorbeasca. Se aprind lumanari, in special pentru cei care au murit fara lumina si se face pomana pentru copiii morti. Este bine ca lumanarile si focul sa arda toata noaptea.


?


Sf. Ecaterina – 25 Noiembrie


Sarbatoarea este celebrata in special de femeile care poarta numele sfintei. Sfanta Ecaterina ar fi fost sora Sf. Nicolae, despre care se crede ca ar fi fost nebuna. De aceea, sfanta pazeste de boli si nebunie.


?


Ajunul Sf. Andrei – 29 Noiembrie


Noaptea Sf. Andrei este una din cele mai importante din calendarul popular, fiind cunoscuta ca „noaptea strigoilor”. Acestia ies si se bat sau joaca la rascruci si prin preajma caselor parasite.


In aceasta noapte are loc o petrecere numita „pazitul usturoiului”. Fetele si flacaii din sat se aduna intr-o casa ale carei ferestre si usi au fost unse cu usturoi. Intr-o covata se pune usturoi (fiecare fata aduce cate trei capatani) care va fi pazit de o batrana, la lumina unei lumanari. Participantii petrec pana dimineata, cand covata cu usturoi este scoasa in curte si jucata de un flacau in mijlocul horii. Usturoiul pazit astfel peste noapte se imparte si este pastrat in decursul anului la icoana, fiind folosit pentru protectie impotriva diferitelor boli sau vraji.


?


Sf. Andrei – 30 Noiembrie


Sf. Andrei este stapanul lupilor, fiind cel care ii protejeaza pe oamenii atacati de aceste animale. Sf. Andrei se celebreaza si pentru ca lupii sa nu se apropie de gospodarii sau de oamenii care calatoresc. Sarea descantata si ingropata acum sub usa de la grajd se dezgroapa de Sangiorz si se da la vaci pentru a fi protejate de lupi si de alte rele.


Nu se da nimic cu imprumut in aceasta zi, pentru ca nimeni sa nu fure roadele campului. O alta interdictie vizeaza femeile, care nu trebuie sa se spele si sa se pieptene.

Copiii pun acum la inflorit ramuri de mar, par sau prun pentru a le folosi drept sorcova, de Sf. Vasile. Fetele si flacaii pun grau la incoltit, iar cel al caruia va creste mai frumos va fi cel mai norocos.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.