Sarbatorile populare ale lunii august

Sarbatorile populare ale lunii august

0 218

In traditia populara, luna august mai este numita si „gustar”. Sarbatorile traditionale ale lunii august sunt: 1 august: Macaveii; Ziua Crucii, 6 august: Probejenia (Schimbarea la fata), 15 august: Sfanta Maria Mare, 29 august: Taierea capului Sf. Ioan.

Macaveii – Ziua Crucii
Aceasta este ultima zi in care se mai poate aduna mierea (se numeste si Macaveiul stupilor), care capata virtuti speciale. Un alt nume este Macaveiul ursului, deoarece incepe perioada de imperechere a acestora. Se tine in special pentru boli, dar si pentru evitarea pagubelor provocate de ursi.

Probejenia (Schimbarea la fata)
Este ziua care marcheaza trecerea verii catre toamna: frunzele incep sa ingalbeneasca, berzele pleaca, insectele intra in pamant, apele incep sa se raceasca, se gusta primii struguri (spunandu-se formula „boaba noua in gura veche”).
In unele locuri se crede ca berzele pleaca spre alte tari ducand randunelele pe spate, iar oamenii tin sarbatoarea pentru ca pasarile sa ajunga cu bine la destinatie. Si tocmai pentru ca pleaca berzele, nu e bine sa pleci in calatorie, intrucat te vei rataci.
Insectele care nu intra in pamant vor fi omorate. Se crede ca daca un flacau vede un sarpe si nu il omoara, reptila se va preface in zmeu.
Oamenii nu lucreaza in aceasta zi si incearca sa nu se certe unii cu altii, iar plantele culese acum au putere vindecatoare.

Sfanta Maria Mare
In aceasta zi se ofera fructe ca pomana pentru morti si se fac ritualuri pentru legarea ciocului pasarilor. Daca infloresc trandafirii, se crede ca toamna ce urmeaza va fi lunga.

Taierea capului Sf. Ioan
Pentru ca amintesc de taierea capului Sfantului Ioan, nu se mananca struguri si nu se bea vin (fiind asociate cu sangele). De asemenea nu se mananca usturoi, ceapa, mere, pere (in general fructe si legume rotunde, care seamana cu un cap). Nici varza nu se mananca, pentru ca se zice ca pe varza i-a fost taiat capul sfantului (de altfel, sarbatoarea se mai numeste si „Ioan taie capul pe varza”). Din aceleasi motive, cutitul nu poate fi folosit, toate alimentele fiind rupte cu mana. Se tine post.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.