Sarbatori crestine ale lunii februarie

Sarbatori crestine ale lunii februarie

0 186

Intampinarea Domnului 2 februarie


Sarbatoarea Intampinarii Domnului a ramas ca indatorire a mamelor de a aduce pruncii la biserica la 40 de zile de la nastere, pentru molifta de curatire a lor. Cand Pruncul Iisus a implinit 40 de zile, dupa cerinta legii de atunci „ca orice intai-nascut de parte barbateasca sa fie inchinat Domnului”, l-au dus Iosif si Maria la Templul din Ierusalim. La intrare, Pruncul Iisus a fost intampinat de un batran cu numele Simeon, caruia i se vestise de catre Domnul Sfant ca: „Nu va vedea moartea, pana ce nu va vedea pe Hristosul Domnului”. Simeon a luat copilul in brate, a cunoscut ca este Mantuitorul cel vestit de proroci si a zis: „Acum, slobozeste pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau, in pace. Ca ochii mei vazura mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor, Lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau, Israel”.


?


Sarbatoarea Mulierilor


Intampinarea Domnului este o sarbatoare foarte indragita de catre femeile aromance, care o mai numesc si Sarbatoarea Mulierilor (a muierilor). In ziua aceasta, toate femeile duc la biserica cate o litrie si o coliva, dar mai ales cele insarcinate, spre a cere Maicii Domnului nastere usoara, iar lehuzele spre a-i multumi de ajutorul ce le-a dat la nastere.


?


Sf. si Dreptul Simeon, Sf. Proorocita Ana (3 februarie)


Potrivit traditiei Bisericii, Dreptul Simeon s-a nascut in Ierusalim si a trait in apropierea Templului, asteptand venirea Mantuitorului Iisus Hristos. Tuturor le marturisea ca Dumnezeu i-a vestit ca nu va muri pana nu il va vedea pe Hristos. Tot Dumnezeu l-a indemnat, prin Duhul Sfant, sa-i intampine pe Iosif si pe Fecioara Maria si sa ia in brate pe Pruncul Iisus. Cuvintele rostite in momentul in care l-a inchinat pe Hristos Domnului in Templu: „Acum slobozeste pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau, in pace” – subliniaza ca si-a vazut visul implinit si poate muri linistit. Anul mortii Dreptului Simeon nu este cunoscut. Ziua de 3 februarie este ziua onomastica a celor care au primit la botez numele Simion sau Ana.


?


Obiceiuri de Sfantul Toader (8 februarie)


Spalarea capului – Toata lumea, dar mai ales copilele si femeile mari, trebuie sa se scoale cu noaptea in cap in dimineata zilei de San Toader si sa-si spele parul inainte de a rasari soarele, deci inainte de a-si scoate San Toader caii la pascut. Daca fac asa, se spune ca vor avea motive de bucurie, caci: „Cresc cozile fetelor/ Cat cozile iepelor/ Pletele flacailor,/ Cat coamele cailor”.


In apa pentru acest spalat se pune cenusa, iar credintele spun ca duhurile vor veni si se vor racori cu aceasta apa. Se mai adauga in ea multe ierburi frumos mirositoare, fan, busuioc, menta, cimbrisor, leustean, hamei, zmeurica – si asta nu doar pentru cresterea parului, ci si ca fetele sa fie totdeauna frumoase si imbujorate, atragatoare ca florile. In aceasta apa se pune si un ban de argint (ca sa se faca pielea ca argintul) si chiar lapte de iapa. Unele fete merg in padure, in seara dinspre San Toader, cu o bucata de paine si sare. Pun bucata de paine jos, langa un copac, si spun: „Eu te sorocesc/ Cu paine si sare./ Iar tu soroceste-ma/ Cu cinste si dragoste/ Si cu curatenie”. Apa care ramane de la spalatul pe cap trebuie sa fie turnata la ieslea cailor, pe o tufa de trandafiri sau pe proptelele unui gard. Cand o toarna, fetele zic: „Cate proptele sunt la gard,/ Atatia petitori sa-mi vie”.


La San Toader se facea si „alegerea cailor”. Cursele de cai au fost introduse in Tarile Romane pe vremea lui Constantin Brancoveanu.


?


Haralambie (10 februarie)


Sfant mucenic celebrat pe 10 februarie, facator de minuni in Calendarul Crestin si patron al bolilor in Calendarul Popular. Unele legende, pentru ca circula mai multe legende despre el, il pomenesc pe Sf. Haralambie ca fiind insarcinat de Dumnezeu cu paza tuturor bolilor. (Sfantul umbla cu ele in lat.)


Acest sfant a fost la inceput pastor si din aceasta cauza el este responsabil de sanatatea si inmultirea vitelor. De ziua lui nu trebuie sa injugi boii. Tot in aceasta zi, este bine sa ungi pomii din gradina cu coliva adusa de la biserica, sa stropesti vitele si pomii fructiferi cu aghiasma. Sfantul ii apara de boli pe toti cei ce tin post toata ziua.


?


Sfantul Vlasie (11 februarie)


Cine se roaga de Sfantul Vlasie nu va ramane niciodata fara bani in punga. Se crede ca in aceasta zi se intorc pasarile la cuiburile lor, sau ca atunci si-ar deschide ciocul si ar incepe a canta. Aceasta sarbatoare este respectata de agricultori pentru a feri holdele de stricaciunile aduse de pasari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.