Sarbatoarea Luminii – Hanuka

Sarbatoarea Luminii – Hanuka

0 150

Comunitatea evreiasca din Brasov se reuneste sambata, 8 decembrie, de la orele 17.00, pentru a marca Sarbatoarea Luminii – Hanuka.


?


Hanuka, o sarbatoare postbiblica


Hanuka este o sarbatoare care dureaza opt zile (25 Kislev – 3 Tevet), comemorand victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, care incerca sa distruga religia evreiasca si sa elenizeze popoarele de sub dominatia sa. Principalele evenimente asociate cu Hanuka s-au desfasurat intre 165-163 i.e.n., desi lupta armata a macabeilor impotriva grecilor a continuat inca multi ani, pana cand evreii din Eret Israel si-au dobandit de facto independenta. Hanuka este asadar o sarbatoare postbiblica. Este o sarbatoare in timpul careia munca si alte activitati nu sunt interzise.


?


Sarbatoarea Luminii


In fiecare seara de Hanuka se aprinde hanuchia, menora speciala destinata acestei sarbatori care, de altfel, se mai numeste din acest motiv si „Sarbatoarea luminilor” – Hag ha-urim. Talmudul spune ca obiceiul aprinderii menorei are drept scop sa aminteasca public minunea, de aceea, in vechime, sfesnicul era asezat in prag ori chiar pe strada, in fata casei. Lampa se aprinde o data cu lasarea noptii, cu exceptia zilei de Sabat cand luminitele de Hanuka se aprind inaintea celor de Sabat, cu circa jumatate de ceas inainte de asfintit. Luminile trebuie sa arda cel putin 30 de minute si sa fie amplasate intr-un loc foarte vizibil. Ele pot continua sa arda in noapte oricat de tarziu, cu conditia sa fie cineva care sa le priveasca, in afara de cel ce le-a aprins. Obiceiul este de a aprinde o singura lumina in prima seara, doua in a doua seara, trei in a treia seara, etc. de la stanga la dreapta, pana cand, in a opta seara, toate luminitele sunt aprinse. Dupa o alta traditie, luminile se aprind in ordine descrescatoare. O lumanare ajutatoare, numita samas, se foloseste pentru aprinderea celorlalte opt. Ceremonia se desfasoara in special in familie, dar se aprind lumanari si la sinagoga, iar copii primesc o mica suma de bani (ghelt in idis).


In zilele noastre Hanuka este si un prilej de serbari cu cantece si jocuri, in special pentru copii. Cel mai raspandit este jocul cu titirezul (dreidl in idis). Hanuka a capatat in ultima vreme o importanta mult mai mare, devenind un substituit al Craciunului pentrui copii evrei crescuti intr-un mediu crestin.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.