Sarbatoarea de la 24 iunie- Sanzienele

Sarbatoarea de la 24 iunie- Sanzienele

0 297

?


Numele acestei sarbatori este diferit de la zona la zona. Se spune ca?:



  • Sanziana In mitologia romana sunt cunoscute si sub denumiri precum Danse, Dragaice, Valve, Iezme, Irodiade, Rusalii, Nagode, Vantoase, Zane, Domnite, Maiastre, Imparatesele Vazduhului si inca multe altele in functie de regiune. Numele de Sanzaiana este folosit in Oltenia, Banat, Transilvania, Bucovina, Maramures si nordul Moldovei.

  • Dragaica – similara cu Sanzaiana, este numele unui personaj mitologic din acelasi ritualul agrar practicat insa in Moldova de sud si centrala, Muntenia si Dobrogea tot la aceasta data. Numele este de origina slava – Draga insemnand frumoasa, draga.

  • Dragaiga este un nume special dat in mitologia romaneasca unei categorii de iele care, potrivit superstitiei folclorice, se razbuna pe oameni oparindu-i cu apa clocotita. In ziua de Dragaica, sarbatoare populara, consacrata coacerii granelor.


  • Dimitrie Cantemir identifica, in Descriptio Moldaviae, personajul Dragaica cu zeita agrara romana Ceres: „Dragaica pare ca arata numele zeitei Ceres. Intr-adevar, in anotimpul cand granele incep sa se coaca, se aduna toate fetele din satele vecine si aleg pe cea mai frumoasa si mai chipesa dintre ele, dandu-i numele de Dragaica. Pe aceasta, incoronandu-o cu o cununa de spice, impodobindu-o cu mai multe marame brodate cu maiestrie si atarnandu-i de maini cheile hambarelor, o insotesc cu mare alai pe ogoare. Impodobita astfel, intinzand mainile si punand maramele in bataia vantului, incat pare ca zboara, Dragaica se intoarc de la camp acasa, strabatand cu cantece si dansuri toate satele prin care trecuse cu alaiul, inconjurata de toate celelalte fete care o numesc deseori, in cantece deosebit de frumoase, sora si stapana lor. Fetele de la tara ale moldovenilor sunt foarte dornice de asemenea cinste, desi o traditie neintrerupta spune ca aceea care a jucat rolul de Dragaica nu se marita trei ani”.


  • Tot batranii se spune ca fetele si baietii merg noaptea spre ziua si culeg brate de flori cu roua pe ele, asigurandu-si astfel protectia in fata spiritelor rele din acea noapte (24 iunie), pentru ca roua cazuta la solstitiul de vara este magica si are, potrivit traditiei celtice pagane, o mare putere. In unele sate se crede ca roua aceasta este sfanta si vindeca orice boli. Se spune ca, daca o fata mare se culca goala pe florile cu roua, se va marita in curand. In fine, dimineata sunt duse florile la biserica.

  • Sarbatoarea de Sanziene e legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii si pastreaza in traditia romaneasca, un amestec fascinant de crestinism, paganism si vrajitorie. In Noaptea de Sanziene, „Dumnezeu randuieste un rastimp de liniste, cand stau in cumpana toate stihiile si cerurile cu stele si vanturile” (M. Sadoveanu).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.