Sarbatoarea cercetasilor

Sarbatoarea cercetasilor

0 66

Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei, filiala Brasov „Virgil Onitiu”, sarbatoresc in perioada 25 iulie – 5 august 100 de ani de cercetasie mondiala. Evenimentul, dedicat centenarului cercetasiei – „Impreuna pentru o lume mai buna”, se va desfasura in incinta fostei tabere scolare Timisul de Sus. La manifestarile organizate de cercetasii brasoveni vor participa 100 de tineri din Franta si Romania. Evenimentul va consta in ecologizarea si amenajarea zonelor de agrement de la Timisul de Jos, Timisul de Sus si Dambul Morii. Dintre activitatile care vor avea loc amintim: orientare turistica, curs complet de prim ajutor sustinut de Crucea Rosie, program artistic „Cercetasii in orasul meu”, redepunerea promisiunii la Biserica „Sfantul Nicolae” si vizita la Muzeul Primei Scoli Romanesti (1 august), urmata de un mars pana la Teatrul „Sica Alexandrescu” si Centrul Cultural Reduta, unde va avea loc prezentarea „O lume, o promisiune – 100 de ani de cercetasie”. De asemenea, nu vor lipsi concertele in centrul orasului, sustinute de artisti si formatii romanesti si straine.


Joi, 26 august, tot in cadrul manifestarilor prilejuite de implinirea a 100 de ani de cercetasie va fi vernisata o expozitie de fotografii a profesorului Mircea Vladmir Barsan la Teatrul „Sica Alexandrescu”, in cadrul careia vor fi expuse fotografii din Brasov si din activitatea cercetasilor brasoveni.


?


Misiunea cercetasilor


Cercetasia este o miscare educativa a copiilor si tinerilor, bazata pe voluntariat, cu caracter apolitic, deschisa tuturor, fara deosebire de nationalitate, rasa, sex, credinta sau conditie sociala, in concordanta cu principiile si metoda cercetasesca.


Scopul Cercetasiei este de a contribui la dezvoltarea tinerilor, in vederea implinirii lor fizice, intelectuale, sociale, spirituale, pentru a deveni cetateni responsabili ai comunitatii locale, nationale si internationale.?


Misiunea cercetasiei in societatea romaneasca este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune si o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, in care oamenii sunt impliniti ca indivizi si joaca un rol constructiv in societate.


?


Scurt istoric


In anul 1907 , Lord ROBERT STEPHENSON BADEN POWELL of GILWELL a inteles mai bine decat oricine marile lipsuri in educatia tinerilor din vremea sa. Pentru a le depasi, a creat un program de educatie propriu, bazat pe joaca si pe viata de tabara – in aer liber, pe comuniunea prieteneasca – pe care l-a numit SCOUTING (Cercetasie) .


Prima experimentare a acestui program a avut loc in vara anului 1907 cand Baden Powell a pornit spre insula Brownsea, cu un grup de copii din medii sociale diferite, organizand acolo prima tabara cercetaseasca a carei succes a fost rasunator.??


Cercetasia a fost fondata de catre tinerii care au raspuns ideilor si idealurilor formulate in lucrarea „Scouting for Boys”, scrisa de Baden Powell in 1908 . Ideea initiala nu a fost aceea de a crea o organizatie pentru tineret, ci mai degraba de a promova niste idei pentru educarea caracterului – asa zis „de cercetas” – pe care apoi, organizatii deja existente (ca Boys Brigade, spre exemplu), sa le preia si sa le adapteze programului propriu . Ulterior, pe intreg cuprinsul Marii Britanii, grupuri de tineri au inceput sa se organizeze singuri in patrule, pe baza materialului conceput de Baden Powell. La scurta vreme, patrulele astfel formate au realizat ca au nevoie de sprijin si au cerut adultilor sa-i ajute pentru a face o cercetasie cat mai buna si pentru a obtine echipamentul necesar. Astfel, inca de la inceputurile sale, odata cu organizarea primei patrule, cercetasia a fost organizata si condusa de catre tineri.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.