Sarbatoare la Moieciu

Sarbatoare la Moieciu

0 131

Consiliul Judetean Brasov, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov, impreuna cu Primaria si Consiliul Local Moieciu organizeaza in joi, ?25 octombrie 2007, in comuna Moieciu, ”Focul lui Sumedru”.


Cu aceasta ocazie va avea loc un spectacol folcloric sustinut de Ansamblul MOIECELUL – din Moieciu si Ansamblul FLORI DE MAR – din Poiana Marului. Manifestarile vor incepe la orele 18.00.


?


Semnificatia populara a obiceiului


Focul lui Sumedru este o sarbatoare cu un pronuntat caracter funerar ce se celebreaza in noaptea de 25 spre 26 octombrie in zona etnografica Bran.


Radacinile acestui obicei sunt precrestine si se regasesc in celebrarea mortii si renasterii, prin incinerare, a unei vechi divinitati geto-dacice. Astazi, elementelor precrestine li se adauga cele crestine, prin citirea in biserica a Acatistului Sfantului Dimitrie si prin insasi atribuirea numelui Sfantului Mucenic, zeitatii sacrificate.


Semnificatia Focului lui Sumedru este aceea a unui scenariu al mortii si renasterii anuale a unei divinitati fitomorfe, un ceremonial ce cuprinde moartea violenta a zeului imbatranit la sfarsit de an prin taierea unui arbore din padure, urmata imediat de renasterea acestuia prin incinerarea trupului neinsufletit in noaptea de 25 – 26 octombrie. Focul are aici rol purificator si regenerator. Cenusa, carbunii aprinsi si alte resturi din rugul funerar sunt luate de steni pentru a fertiliza gradinile si livezile.


Pomenirile precum si rugurile aprinse, alaturi de veghea rituala trimit la un ceremonial ce are in vedere castigarea bunavointei stramosilor pentru a asigura in anul cel vine recolte la fel de bune.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.