SAR, prognoza optimista!

SAR, prognoza optimista!

0 87

Romania va iesi din criza in a doua jumatate a anului in curs, iar cresterea PIB va fi de 1,2 la suta, marja de apreciere avand o variatie larga, de la zero la doi la suta, se arata intr-un Raport al Societatii Academice Romane (SAR), dat publicitatii saptamana trecuta la Bucuresti.
Conform aceluiasi Raport, rata inflatiei va fi de 4,2 la suta (3,2 – 5,2 la suta interval de variatie a prognozei), iar cursul leului se va situa la circa 4,1 lei pentru un euro, prognoza minima fiind de 3,9, iar cea maxima de 4,3 lei/euro.
Deficitul bugetar estimat de SAR este de 6,1 in 2010, iar rata somajului va urca la 8,4 la suta, in medie, variind intre 7-10,2 la suta ca interval de prognoza.
Cresterea indicelui bursier va fi de 22 la suta, iar piata imobiliara va avea variatii intre minus 15 si plus 15 la suta.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania estima, in Cartea Alba, data publicitatii saptamana trecuta, ca Produsul Intern Brut al Romaniei va creste in 2010 cu 0,5 – 1 la suta si ca inflatia se va inscrie pe intervalul 3,5 – 4 la suta.
Deficitul bugetar se va incadra in banda 5-7 la suta din PIB, iar majoritatea opiniilor consemnate in Cartea Alba estimeaza ca in 2010 cursul de schimb se va situa in jurul valorii de 4,2/euro, pareri minoritare prognozand un curs de 4,4 lei/euro si chiar 4,1 lei/euro.
Somajul va fi de 7-7,3 la suta, iar deficitul de cont curent prognozat de AOAR pentru 2010 este de 6-7 la suta, cu posibilitati slabe de a urca la opt la suta.

Recuperarea pierderilor in ultima parte a anului
In varianta finala a prognozei de toamna, Comisia Nationala de Prognoza /CNP/ a estimat pentru 2010 o crestere economica de 0,5 la suta.
Potrivit premierului Emil Boc, Romania va inregistra in continuare scadere economica in primele doua trimestre din 2010, dar va recupera in ultimele doua trimestre si va incheia anul pe plus.
In opinia sefului Executivului, 2010 va fi un an cu o crestere economica inca foarte mica, departe de cresterea economica din anii anteriori, dar care va pregati o viitoare relansare economica.
Reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu, a estimat ca Romania va inregistra o crestere economica de 1,3 – 1,5 la suta in 2010, o accelerare a cresterii in 2011, pentru ca in 2012 sa inregistreze o crestere de 5 – 6 la suta.

Executia bugetului general consolidat a inregistrat, anul trecut, un deficit estimat de 36,4 miliarde lei, reprezentand 7,2 la suta din PIB, sub tinta anuala, in suma de 36,5 miliarde lei, stabilita prin acordul Stand – By incheiat cu FMI.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.