Sapte dintr-o lovitura. Nu muste, steaguri

Sapte dintr-o lovitura. Nu muste, steaguri

0 103

Junii Brasovului sunt un fragment de istorie vie a orasului de la poalele Tampei. Dintr-un sentiment de civism local si in calitate de suporteri ai traditiilor locale, suntem de acord ca astfel ce vestigii ale datinilor locale sunt chiar nepretuite. Consiliul Judetean, care si-a arogat rolul de veghetor la pastrarea acestor obiceiuri, le-a fixat insa un pret. Ultima cotatie a Junilor si a ceea ce inseamna ei in traditia Brasovului s-a petrecut cu ocazia sedintei de plen a forului judetean undeva pe la finele lunii iulie. Consilierii judeteni au dovedit atunci ca nu se uita la bani cand vine vorba sa-i echipeze pe mandrii calareti din Schei. Asa ca alesii judetului au votat alocarea a nu mai putin de 600 de milioane de lei vechi pentru confectionarea a sapte steaguri ce urma a fi daruite junilor.


Evenimentul s-a produs in urma cu doua zile, cand Reduta a gazduit proiectia unui film documentar dedicat istoriei junilor brasoveni si prezentarea drapelelor pentru care s-a fixat acum cateva luni exorbitanta suma de peste o jumatate de miliard de lei.


Larghetea probata de catre consilieri in vara s-a dovedit risipa curata. La prezentarea de la Reduta s-a vadit ca steagurile nu fusesera confectionate din cine stie ce brocarturi scumpe si nici macar nu fusesera lucrate manual. Dimpotriva, este vorba despre niste imprimeuri pe calculator, realizate pe un material ordinar, a carui singura calitate este ca rezista la apa. In plus, junii invitati in sala sa asiste la prezentare au cartit nemultumiti cand au aflat cat au costat flamurile lor, bombanind ca ar fi fost mult mai bine daca consilierii le-ar fi varsat banii direct


Steagurile nu sunt singurele obiecte de care li se falfaie consilierilor judeteni cand vine vorba sa sparga banul public. Filmuletul documentar vizionat cu ocazia prezentarii steagurilor a fost descris de presedintele CJ Aristotel Cancescu drept un cadou facut comunitatii de televiziunea Mix Tv, pe care o controleaza.


Cand era sa cadem in extaz in fata acestui probe de altruism, senatorul NV Popa a iesit la rampa cu niste declaratii care estompeaza aura de generozitate a celor de la Mix. Peledistul pretinde ca detine probe indubitabile potrivit carora Cancescu ar fi platit bani grei din vistieria judetului pentru ca postul cu pricina sa realizeze filmul despre juni. Acelasi senator sustine ca presedintele CJ a multiplicat pelicula in format DVD si ca va baga in buzunar toate sumele incasate de pe urma vanzarii suporturilor electronice.


Bietul Pristanda, care numara aiurea steagurile prin urbea interbelica, e un caz depasit. Matematica lui Aristotel e mai tare: unul la Dorobanti, unul la Rosiori, unul la Albiori si tot asa pana la 600 de milioane de lei vechi.


Cancescu a modificat cu aceeasi ocazie celebra poveste a croitorasului in timp ce mesterea la steagurile junilor. Tesatorasul cel viteaz de la CJ a demonstrat ca sapte dintr-o lovitura nu trebuie sa fie neaparat muste. Pot fi si steaguri.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.