SAPTAMANILE lui SEPTEMBRIE in calendarul popular

SAPTAMANILE lui SEPTEMBRIE in calendarul popular

0 83

Septembrie este a noua luna a anului in calendarul Gregorian si una dintre cele patru luni gregoriene cu o durata de 30 de zile.
Este luna cea mai importanta pentru agricultori, acum fiind culese roadele muncii de peste an.
Incepe culesul viilor, se ara si se fac semanaturile de toamna, se pregatesc gropile pentru altoi, se recolteaza fructele si legumele iar la sfarsitul lunii, mierea.
In viata satului traditional, septembrie se afla la hotarul dintre moarte si renastere, inchizand un ciclu si deschizand drumul pregatirilor pentru o noua viata.
Traditional, luna este impartita in patru saptamani: Saptamana Santamariei Mici, Saptamana Strugurilor, Saptamana Averii si Saptamana lui Mioi.
Dintre prevestirile meteorologice ale lunii septembrie, amintim:
– daca infloresc scaietii, atunci toamna va fi lunga si frumoasa
– daca cade ghinda, e semn ca iarna va veni curand
– daca randunelele migreaza repede, atunci se asteapta o iarna timpurie
– daca Rapciune e cald, Brumarel e rece si umed
– daca in Rapciune tuna, in Faur va fi zapada mare si an manos
Vechiul zodiac romanesc spune despre cel nascut in luna septembrie ca „are firea nestatornica, cu pricepere la invataturi adanci si la toate lucrurile si mestesugurile, iar mai ales la aritmetica, adica la socoteli cu numere, la lucruri de cancelarie. Cu mult noroc, va fi bun de fire, cinstit si va vorbi minunat. Oamenii straini vor tinea mai mult la dansul decat ai sai. Va avea dragoste mare la haine scumpe, va ajunge si om mare. Bolile lui vor fi friguri, varsat, va scuipa mult si va tusi. Spre batranete ii va pieri grasimea si chinuindu-se mult cu gandul, poate ajunge stricat la minte. E om cu narav si tiitor de minte, dragalas peste fire, inclinat spre trebile sufletesti si osebit sunt si norocosi”.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.