Saptamana Revoltei in Basarabia

Saptamana Revoltei in Basarabia

0 161

Bilantul unei saptamani in Basarabia: proteste, contestarea alegerilor, un tanar mort in tortura militiilor lui Voronin, devastarea sediilor puterii comuniste, sute de arestari, granite inchise pentru proprii cetateni, masuri diplomatice radicale fata de Romania.

Duminica noi proteste
Cele trei partide de opozitie din Republica Moldova au organizat duminica un nou miting de protest, incepand cu ora 11.00 in centrul orasului Chisinau, la care au participat peste 10.000 de persoane. Potrivit organizatorilor, mai multe autobuze cu protestari din regiune au fost oprite pe drum (Causeni, Ialoveni, Stefan Voda), cat si la intrarea in Chisinau.
Politia din regiune a intimidat proprietarii autobuzelor, care urmau sa transporte protestatarii in Chisinau, ca le vor confisca masinile, daca vor merge in capitala, informeaza Unimedia.md.
Serafim Urechean, presedinte AMN: „Avem probele, care demonstreaza ca serviciile secrete au fost implicate la organizarea provocarilor din 7 aprilie. Vom cere tragerea la raspundere a comandantuluu suprem al armatei Vladimir Voronin. Am impresia ca inainte de alegeri, Voronin a avut o intalnire la cimitirul Doina, deoarece au votat mii de morti la 5 aprilie”.

Un tanar a murit torturat de militiile lui Voronin
Victor Valeriu Boboc, un tanar de 23 de ani, care fusese arestat dupa evenimentele de la Chisinau, din aceasta saptamana, a decedat dupa ce a fost batut cu cruzime de catre politie, potrivit familiei sale, citata de site-ul Unimedia.
Familia nu cunoaste cu exactitate cauzele decesului, dar considera ca tanarul a murit dupa ce a fost batut cu cruzime de catre politie, deoarece corpul acestuia este plin de vanatai. Presa din Romania prezinta fotografii care confirma cruzimea cu care a fost batut tanarul.
Procuratura moldoveana desi declara ca este dispusa sa admita expertiza internationala, pe certificatul de deces arata ca tanarul a murit din cauza fumului.
MAI de la Chisinau a dat publicitatii lista cu persoanele arestate
Ministerul de Interne de la Chisinau a dat publicitatii lista celor retinuti si arestati in legatura cu evenimentele din 6-8 aprilie 2009, dar lista nu precizeaza cetatenia persoanelor arestate. In cadrul cauzelor penale au fost retinute 166 persoane, dintre care 86 – arestate. Sanctiunii „arest la domiciliu” au fost supuse 88 persoane si altele 33 au fost obligate sa nu paraseasca domiciliul. Pe lista figureaza si cetateanul Netanyahu Johnatan Jerusalym, nascut in 1952, despre care Procuratura Generala de la Chisinau a afirmat vineri ca este cetatean roman

Curtea Constitutionala
Tot duminica, s-a decis sa se aprobe cererea presedintelui Voronin de renumarare a voturilor exprimate la scrutinul din 5 aprilie.
Curtea Constitutionala moldoveneasca a decis renumararea voturilor exprimate la scrutinul din 5 aprilie
Presedintele Curtii, Dumitru Pulbere, a declarat ca renumararea va include si examinarea listelor electorale, asa cum cere opozitia, care acuza fraudarea masiva a acestora. „Aceste doua probleme sunt strans legate. Nu se poate face una fara cealalta”, a spus el.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.