Saptamana politica 28 pe net

Saptamana politica 28 pe net

0 73


Majorarea pensiilor: asta-i alba, asta-i neagra, care-i alba, care-i neagra?


Nici dogoarea acestei veri n-a reusit sa topeasca disputele dintre presedinte si premier. Daca ar fi vorba de vanzatorul de castraveti si administratorul pietei, am tine scorul pe raboj, si am striga de pe margine “arde-l, da-i, nu-i lasa”.


Dar cei doi, intamplator (ma rog, nu chiar atat de intamplator) conduc aceasta tara, care acum se zvarlcoleste arsa de un soare nemilos. Buzele pamantului s-au crapat, recoltele s-au dus, ce ironie, pe apa Sambetei, oamenii sunt disperati, dar cei doi au o singura tinta fiecare: moaca celuilalt. Ca-si mai ard cate una, e drept, dar in furia oarba scapa adesea lovituri pe-alaturi. Acum ciuca de bataie au fost pensionarii tarii, pusi de cei doi la dusuri scotiene, rece, fierbinte, rece, fierbinte.


Dupa negocieri intre o anumita parte a puterii, PNL, si o anumita parte a opozitiei, PSD, Parlamentul a votat o lege prin care pensiile urmeaza a fi majorate consitent.Fierbinteee!


Presedintele, ofticat probabil ca s-a facut acest lucru fara sa fie el eroul principal a iesit la rampa descompus de grija finantelor tarii. El spune ca nu-s resurse pentru majorari si cere revizuirea legii. Rece ca gheata! Ei, poate s-ar gasi resurse, chiar mai mari de cat e nevoie, daca ar suge mai putin de-alde Berceanu, Videanu, Udrea.


Premierul se tine tare: exista resurse. Fierbinte! Pensionarii sunt chemati la Palatul Victoria pentru discutii, iar Tariceanu se scuza ca nu poate mai mult. Pensionarii asteapta reactia presedintelui, care, poate, ar fi vrut ca majorarea sa fie facuta in 2008 la parlamentare, ori in 2009 la prezidentiale si nu de Tariceanu, ci poate, de Stolojan…


Pe de alta parte, ce se tot strofoaca Basescu facand din pensii un joc de-a alba neagra? El singur a demonstrat cum se poate da si ce nu ai: Parcul Bordei.


?


Locuitorii de vile se bat pe …Bordei


Am trait s-o vedem si pe-asta: locuitorii din vile se bat pe …Bordei. Afacerea retrocedarii Parcului Bordei catre omul de afaceri Costica Constanda a incediat miristea politica, facand un fum gros, semn ca habemus scandal.


Videanu, Vanghelie, “Piedone”, Udrea, Berceanu, Constanda, Iliescu si nu in ultimul rand, hotul care striga hotii, Basescu, sunt nume implicate in aceasta poveste, care a iesit la iveala in toata splendoarea, dupa ce primarul general Videanu a incasat cativa pumni in falci. Constrans sa scoata actele retrocedarii Parcului Bordei , el a trebuit si sa recunoasca faptul ca plateste pentru “erorile din trecut”. Care trecut este cam asa:


Basescu era pe-atunci primar general si facea in primaria capitalei ce “vroiau muschii lui”. Parcul Bordei fusese revendicat si se afla in litigiu. Nu s-a retrocedat moastenitorilor fiindca era domeniu public. S-a dat insa lui Costica Constanda, in schimbul Satului Francez, pe considerentul ca era domeniu privat. Dar, daca era domeniu privat, putea fi retrocedat mostenitorilor. Daca era domeniu public, n-avea ce cauta la Constanda. Greu…


Ne-am dumirit totodata si de ce Constanda o tine ca mutu-n dunga ca Parcul nu e Parc, ci o oarecare zona verde: daca are alei, iluminat, banci, alte utilitati si amenjari, e bun public. Ori trebuie musai sa reiasa ca-I domeniu privat al capitalei. Din acest motiv si Videanu, intr-o tentativa de a-l apara pe Basescu arata ca aleile nu-s alei, sunt de paman si alte chestii. Dar in planul urbanistic general aleile sunt chiar alei, bancile si felinarele apar iar parcul nu-i loc cu verdeata ca lumea cealalta, e de-a dreptul Parc.


Pana la urma, obosit, Videanu recunoaste: sunt erori legislative din trecut si eu trebuie sa platesc pentru ele. OOOPS!


Cetatenii manifesta cu mic cu mare, Iliescu printre manifestanti, povesteste cum adolescent fiind, se plimba prin Parc, batranii povestesc despre Parcul de pe maul lacului Floreasca drept loc de agrement. Dovedit a fi ipocrit, Presedintele isi vede de treaba ii boteaza fetita lui Falca.


?


Iar se leapada de Satana


Desi verbal s-a lepadat de Satana, Basescu a demosntrat ca nu s-a facut frate cu Dracul doar pana a trecut puntea. In week-end presedintele a fost nas pentru a zecea oara, daca am inteles bine. De data aceasta i-a botezat fetita primarului penal al Aradului, Gheorghe Falc?, ginerele fostului vicepremier Gheroghe Seculici. Cum Falca, cercetat pentru coruptie, are sechestru pe avere, socrii au facut toate cheltuielile cu botezul. Dupa cum scrie presa mondena, botezul s-a bucurat de o securitate impresionant?, peste 100 de poli?i?ti, agen?i ?i ofi?eri SRI ?i zeci de jandarmi patruland prin oras si imprejurimi. Cu SRI e explicabil, inainte sa fie vicepremierul Seculici, socrul lui Falca a fost Securici.


N-are importanta. Suntem de acord cu presedintele ca fetita n-are nicio vina, sa creasca ea mare si frumoasa. Lasandu-l pe Presedinte sa se odihneasca dupa efortul despartirii de satana,


Pe curand


?


Bianca Sorescu


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.