Saptamana politica 26 pe net

Saptamana politica 26 pe net

0 144
Summitul, presedintele si premierul


Saptamana ce a trecut s-a centrat pe summitul de la Bruxelles unde s-a pus in discutie Tratatul Constitutional European. Dupa discutii maraton de 36 de ore, statele UE au cazut de acord, fiind adoptat Tratatul. Dar bucuria produsa de acest eveniment paleste in fata uluielii cu care i-am privit pe Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, vorbindu-si, consultandu-se, respectand protocolul: Basescu, la finalul conferintei de presa, i s-a adresat lui Tariceanu cu “domnule prim ministru“, ba chiar si-a pus mana peste mana premierului schitand un salut, iar premierul s-a ridicat politicos.


Fata de descinderea de data trecuta in capitala europeana, cand cei doi barbati din fruntea tarii s-au ciondanit pe un articol din tratatul de aderare, actuala vizita ne-a luat prin surprindere: credeam ca vom vedea ceva gen Tom si Jerry ori Tweety si Sylvester si cand colo am vazut un presedinte si un prim ministru!


Totusi este greu de spus ce are de impartit presedintele cu ministrul de externe, caruia nu i-a adresat niciun cuvant, iar la plecare, dupa “domnule prim ministru” s-a intors cu spatele si a plecat. Facea ruptura la muschiul limbii daca zice si “domnule ministru”?


Ce pretentii sa ai de la un om caruia tocmai presedintele tarii sale ii creaza complexe grave?


Revenind la presedinte-premier, sa nu ne facem iluzii prea mari: au plecat separat, cu delegatii separate, aeronave separate si s-au intretinut fiecare cu alti demnitari. Dar macar nu ne-au facut de ras. Cam asta despre actualul presedinte. Sa vedem cum sta treaba cu fostul.


?


?


Iliescu, fara casa dar si fara sentinta


Saptamana ce a trecut a fost intensa in emotii pentru fostul presedinte, Ion Iliescu. Daca in problema mineriadei a scapat de o sentinta, Curtea Constitutionala stabilind ca, civil fiind, nu poate fi cercetat de procurorii militari ci de un complet civil, in problema locuintei RAPPS, lucrurile stau cu totul si cu totul altfel. Urmare a deciziei Secretariatului General al Guvernului, la expirarea mandatului, demnitarii trebuie sa elibereze locuintele de protocol. Drept urmare si Ion Iliescu trebuie sa renunte la casa din strada Atena. Pana in prezent el n-a facut niciun fel de comentariu cu privire la acest aspect. Singurul care a comentat ceva este fostul consilier prezidential Dan Iosif, care a amenintat ca daca nu i se restituie banii investiti in “imbunatatiri” arunca imobilul in aer atunci cand este mai multa lume in zona! Nu bag mana in foc ca nu-si respecta “promisiunea”!


?


Romania nu accepta ca energia sa fie instrument de presiune politica


De la Bruxelles, Traian Basescu s-a dus direct la Zagreb, la summitul privind energia, unde a participat si presedintele Rus Vladimir Putin. Ca sa exprim in cuvinte ceea ce a desenat caricaturistul nostru, ma intreb daca Traian Basescu s-a antrenat suficient inainte de intalnirea cu Putin, nu de alta, dar protocolul rus prevede oranjada si ati vazut ce-a patit Sarkozy de la buclucasa oranjada!


Raspunsul pare sa fie ca da, s-a antrenat bine, din moment ce a rostit un foarte lung si consistent discurs, din care s-a desprins ideea ca Romania nu va accepta niciodata ideea utilizarii energiei ca instrument de presiune politica.


Seful statului a crede ca solutia pentru zona Europei de Sud-Est este crearea unei piete integrate la nivel regional, in care producatorii de energie sa actioneze conform principiilor liberei concurente, iar beneficiarii sa poata opta pentru cele mai bune servicii. Nu stim daca si ceilalti au fost de acord si mai ales ce parare are Rusia. Dar vom vedea cu siguranta!


Cat despre presedinte, nu putem decat sa-i uram drum bun: pleaca direct la Istanbul la reuniunea Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra!


Cam atat pentru saptamana asta. Saptamana viitoare se anunta nitel mai agitata in plan intern. Luni si marti, deputatii vor dezbate motiunile initiate de democrati si liberal-democrati, in domeniile agricultura si sanatate, iar PSD va introduce inca o motiune simpla pe tema agriculturii. Va tinem la curent.


?


Bianca Sorescu


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.