Santilia sau Targul feciorilor la Sacele

Santilia sau Targul feciorilor la Sacele

0 202

„Santilia” este o straveche sarbatoare a mocanilor saceleni, legata odinioara de celebrarea zeului soarelui si focului. Acest obicei are loc la mijlocul sezonului pastoral, in apropierea sarbatorii de Sf. Ilie (20 iulie). Specificul pastoral al ,,Santiliei” de la Sacele s-a pastrat in obiceiul ciobanilor de a face cadou fetelor cu care urmau sa se casatoreasca furci de tors si tipare pentru cas, frumos crestate de ei in linistea si singuratatea muntilor.
Scopul sarbatorii „Santilia” este de a face schimb de produse si de cunoastere a tinerilor in vederea casatoriei. Sarbatoarea este marcata si printr-un spectacol la care participa nume mari ale muzicii populare romanesti si se incheie cu un frumos foc de artificii. Din strabuni s-a mostenit si transmis „jocul” din ziua de 20 iulie a fiecarui an, ziua Sfantului Ilie, de unde transformarea in „Sant – Ilie”, apoi ca sa ramana, prin eliminare si mai usoara pronuntare, „Santilie”. “Santilia” era singura sarbatoare de acest fel a pastorilor saceleni a contribuit mult la pastrarea ei in traditia Sacelelor, creandu- se astfel o indatorire nescrisa pentru fiecare sacelean de a lua parte la desfasurarea ei.
Anul acesta sarbatoarea se va desfasura pa parcursul a doua zile la sfarsitul acestei saptamani, in zilele de 19 si 20 iulie. Evenimentul va debuta cu un simpozion „Santilia – Sarbatoarea mocanilor saceleni” si va continua, ca de obicei, in Poiana Angelescu, unde vor avea loc activitati sportive si spectacole si recitaluri oferite de nume sonore ale muzicii usoare si populare romanesti. Manifestarile se vor incheia cu un foc de artificii.

L.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.