Sanpetrul lupilor

Sanpetrul lupilor

0 239

Pe 16 ianuarie se praznuieste Sanpetrul Lupilor, Sf. Petru de iarna (cel Schiop), Fulgeratoarele, Miezul iernii. Este ziua care deschide sarbatorile tinute de teama lupilor. Cine tine aceasta zi este ferit de atacul fiarelor, ferit de boli si inchisori. Sf. Petru cel Schiop este frate cu Sf. Petru de vara, intre cele doua sarbatori incadrandu-se, de fapt, cele doua jumatati ale anului agricol si pastoral. In credinta populara Sanpetrul Lupilor este cel care le spune lupilor cate vite, de la cine si cand sa manance. Lupii n-au voie sa atace dupa capul lor. Pe de alta parte, el sanctioneaza si pe oamenii care nu-si ingrijesc bine animalele.


Se spune ca aceasta zi este miezul iernii si ca trebuie neaparat respectata pentru ca altfel Fulgeratoarele, divinitatea meteorologice, aduc drept pedeapsa trasnete si foc. Tot in aceasta zi se dau pomeni de covrigi si placinte pentru sufletele celor dusi. – se zice ca din aceasta zi incepe sa se inmoaie frigul.


?


Povesti populare


Se spune ca in prima noapte din Carcovii de iarna (15/16 Ianuarie) lupii s-ar strange in haite la urlatori, loc de trecere al lupilor, unde incep sa cante urland, invocand o mare divinitate a lor, Sanpetrul de Iarna, sa vina pentru a le imparti tainul, adica prada ce li se cuvine pentru un an de zile. Acesta soseste la miezul noptii pe un cal alb si imparte fiecarui lup prada: un miel, o oaie, o caprioara, un om etc. nimic din ceea ce le-a promis stapanul nu scapa de coltul lupului, dar nici de alta prada nu se vor atinge. In folclorul pastoral apare si motivul ciobanului curios care, dorind sa vada cum se desfasoara intalnirea lupilor cu Dumnezeul lor, a venit pe lumina zilei la urlatoare, locul unde se strang lupii in noptile de iarna pentru a urla (a se ruga), a urcat si s-a ascuns intr-un brad inalt. Dupa adunarea lupilor si rugaciunea urlata (cantata), soseste calare pe un cal alb Sanpetrul Lupilor. In liniste, acesta nominalizeaza si imparte prada tuturor supusilor. Dar, inainte de incheierea intalnirii soseste , sontac-sontac, un lup schiop. Vazandu-l, Sanpetrul Lupilor ii spune: “Iar tu, pentru ca ai intarziat, sa mananci omul acela cocotat in brad!”. Haita lupilor s-a imprastiat asa cum a venit. Povestea spune ca nu a trecut anul si curiosul cioban a fost mancat de lupul cel schiop.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.