Sange din vena CJ Brasov pentru vampirul de la Bran

Sange din vena CJ Brasov pentru vampirul de la Bran

0 261

Vampirul caruia scriitorasul irlandez Bram Stocker i-a facut in mod abuziv culcus in Castelul Bran, a renuntat momentan la numele Dracula. De dragul unei tranzactii din care ar putea iesi foarte in profit, pe seama larghetii inconstiente a unor slujbasi la stat. Sugaciul de sange ce bantuie astazi castelul, cu actele de proprietate sub aripa, se numeste Dominic Habsburg. Impreuna cu avocatii sai experti in imobiliare incadrate de istorie intr-o zona rezidentiala gresita, a pus ochii pe rezerva de sange a Consiliului Judetean Brasov. Institutia brasoveana s-a descoperit nu doar donator universal, cu o amarata de grupa 0, ci 0000000…., un sir nesfarsit de zerouri pana la concurenta sumei de 60 de milioane de euro. La o adica, vampirul Dominic s-ar multumi si cu o vena ceva mai zdrentuita, precum cea de la gatul Ministerului Culturii si Cultelor, dar din care s-a infruptat deja. Potrivit unor cutume din lumea vampirilor, nu sugi de doua ori din acelasi loc inainte ca zona sa se mai intremeze putin. Se vede treaba ca ministerul nu s-a refacut pe deplin dupa sangerarea produsa de intrarea in posesie a vlastarului regal Dominic, in virtutea legilor retrocedarii, pe care nici un jurist din solda Culturii nu le-a citit, se pare, cu atentie.


In timp ce CJ si-a descoperit la analize calitati de mare donator, despre care nu stia nimic pana acum (desi ceva scurgeri mai mititele au mai fost), presedintele forului judetean, Aristotel Cancescu, si-a gasit in biografie veleitati de transfuzionist. Maimarele judetului ar vrea (nu cu orice pret, ci chiar cu pretul pe care vi l-am zis) sa conecteze trompa vampirului in vistieria CJ si sa cupleze maneta pe absorbtie. Pentru operatia asta nici nu e nevoie de prea multa pricepere: are vampirul de toate. Asa cum au declarat avocatii regali, s-a contactat deja o banca de sange din Austria, care este dispusa sa asiste pacientul timp de 10 ani cu globule eurosii, in cazul in care acesta lesina in timpul procedurii si ii fug leucocitele din obraji.


Vampirii astia moderni lucreaza mult mai aseptic decat stramosul lor pus de Stocker sa bantuie Branul. Oamenii (ma rog, varcolacii) vin cu flacoanele, garoul si perfuzia, basca cu rezerve proaspete de sange direct din banca, ce trebuie returnate abia peste un deceniu. Subiectul pune doar vena si apoi degetul pe locul intepaturii, dupa ce s-a extras sonda. Nu stiu ce degete are starostele judetului, dar ar trebui sa sufere cel putin de acromegalie (boala aia care umfla extremitatile) ca sa acopere golul lasat in buget dupa perfectarea tranzactiei.


Agitatia starnita de vreo trei saptamani de transfuzia menita sa potoleasca setea regala a lui Dominic Habsburg a declansat o hemoragie de specialisti in castele si palate prin toate studiourile de televiziune ale patriei. O noua tagma de vorbeti se lafaie acum pe sticla: castelanii. Noul val de experti in tranzactii cu resedinte de regi, P + 3, acces de la sosea si posibilitati de mansardare, a invadat tocsourile ca o maree competenta, bataioasa si patrioata. Desi toti au tacut malc la retrocedarea castelului, operatiune savarsita suspect de repede si fara pic de transparenta a motivatiilor sale juridice, par decisi acum sa compenseze apatia si pauperitatea argumentelor de atunci printr-o abundenta de solutii la inceput de 2007 in privinta castelului.


Aspecte, sa recunoastem, interesante sunt dezvaluite de discutiile iscate de posibila cumparare a Castelului Bran. Ba ca proprietarul de drept ar fi de fapt schitul din Statele Unite unde principesa Ileana, mama regescului Dominic, s-a retras intru calugarie si ar fi pierdut, dupa pronuntarea legamintelor de ascultare si saracie, posesia lumeasca asupra darului facut de brasoveni in 1920. Ba ca tocmai actul de donatie poate fi pus sub semnul unor intrebari juridice, care sa analizeze aspectul „intuitu personae”, ce face ca donatia facuta pentru gratificarea unor insusiri ale beneficiarului sa inceteze la moartea acestuia. Ba, in fine, aspecte moderniste ce tin de evaluari de branduri, pentru care n-avem specialisti in tara in stare sa produca un pret corect.


Oricum ar fi, e clar ca achizitionarea ori recastigarea castelului trebuie sa devina exclusiv o treaba de specialisti, in drept, finante sau branding. Iar patetisme nefondate juridic de genul celui emis de N.V.Popa („Castelul este al brasovenilor!”) sau solutia de angrosist gen („Sa puna mana de la mana niste tipi cu bani”) sugerata de PNG Brasov trebuie sa evacueze locatia, la fel ca fantoma vampirului la prima geana de lumina.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.