Sanctiuni la SJ Satu Mare

Sanctiuni la SJ Satu Mare

0 166

Comisia de ancheta a Ministerului Sanatatii a propus desfacerea contractului de munca al medicului de garda de la Sectia Cardiologie care a consultat-o pe femeia din Tatarasti si nu a internat-o pe motiv ca nu sunt paturi libere, acesta refuzand internarea unei alte paciente tot din acelasi motiv.
Raed Arafat a declarat ca a propus desfacerea contractului de munca al medicului care a refuzat internarea pacientei la Sectia de Cardiologie din cadrul Spitalului Judetean.
Potrivit lui Raed Arafat, aceasta masura a fost luata dupa ce comisia a descoperit ca in saloanele de la Sectia de Cardiologie erau patru locuri libere, astfel ca medicul cardiolog ar fi trebuit sa o interneze pe femeie.
De asemenea, comisia de ancheta a descoperit ca, tot marti, medicul respectiv a refuzat internarea unei alte paciente, motivand tot cu lipsa paturilor libere.
„E un lucru grav, o abatare din punct de vedere organizatoric, motiv pentru care comisia propune desfacerea contractului de munca”, a spus Arafat.
Potrivit lui Arafat, femeia indeplinea conditiile pentru a fi internata la Sectia de Cardiologie.
De asemenea, Arafat a propus reorganizarea Spitalului Judetean Satu Mare in ceea ce priveste miscarea pacientilor intre cele doua cladiri ale spitalului, astfel incat bolnavii acuti sa fie internati in aceeasi cladire unde este Terapia Intensiva.
Arafat a spus ca va astepta doua saptamani propuneri concrete in acest sens de la conducerea Spitalului Judetean Satu Mare, iar in 46 de saptamani trebuie sa fie pus in aplicare proiectul de reorganizare a spitalului.
De asemenea, comisia ministeriala de ancheta condusa de Raed Arafat a decis, vineri, sanctionarea administrativa a medicului sef UPU si a asistentilor care erau in tura la camera de urgente minore in ziua in care a fost adusa femeia din Tatarasti, care a murit acasa, dupa ce a fost plimbata intre spitale.
Subsecretarul de stat Raed Arafat a spus ca, in urma anchetei comisiei ministeriale, s-a stabilit ca serviciul de ambulanta a reactionat corect, ducand-o pe pacienta la Unitatea de Primiri Urgente, unde a ajuns la camera de triaj, fiind trimisa, in mod corect, de catre asistentul de la triaj, la urgente minore.
Arafat a afirmat ca femeii nu i s-a alocat un cod in momentul respectiv intrucat in acest spital nu s-a implementat inca sistemul de coduri.
„Femeia avea nevoie de ingrijiri de urgenta, nu de resuscitare”, a spus Arafat, motiv pentru care a fost dusa la urgente minore.
Pacienta a fost consultata, insa nu s-au recoltat analize de sange, cum ar fi fost necesar, iar medicul a actionat in limitele competentei, decizand sa o trimita la Clinica de Cardiologie, pentru investigatii, care se gaseste intr-o alta cladire.
Potrivit lui Arafat, medicul de garda de la Cardiologie a consultat-o si a trimis-o inapoi la UPU, fara a recomanda investigatii suplimentare, motivand ca nu are locuri pentru internare. Acest medic a recomandat insa ca a doua zi femeia sa fie readusa la Clinica de Cardiologie pentru a fi vazuta de medicul specialist cardiolog.
Potrivit lui Arafat, pacienta nu a fost tinuta pe coridor la UPU, ci in pat, i s-a oferit mancare si a fost monitorizata, dar nu s-a notat in fisa acest lucru.
A doua zi, a fost dusa inapoi la Clinica de Cardiologie, a fost consultata de catre cardiolog, care a constatat ca starea ei este ameliorata, astfel ca a fost dusa inapoi la UPU intrucat avea fisa de luat de acolo, iar apoi trebuia sa plece acasa, asa cum recomandase medicul cardiolog.
„Femeia a fost dusa la niste vecini, intrucat a spus ca la ea acasa este frig. Ulterior, in jurul orei 22.00, ea a fost gasita moarta de catre o ruda care a doua zi, la ora 12.00, s-a dus la medicul de familie pentru a cere certificatul de deces al femeii”, a explicat Arafat.
Raed Arafat a spus ca problemele constatate la UPU se refera la faptul ca nu au fost folosite fise complete, nu au fost utilizate toate posibilitatile de care dispune unitatea, fiind propuse sanctiuni administrative, care urmeaza a fi stabilite de managementul spitalului.
Aceste sanctiuni administrative ii vizeaza pe medicul sef de la Unitatea de Primiri Urgente minore, precum si pe asistentii care erau de garda in tura respectiva.
Potrivit sursei citate, comisia ministeriala a constatat ca la Sectia de Interne a Clinicii de Cardiologie unde a fost dusa femeia erau patru locuri libere, deci nu era justificata trimiterea pacientei inapoi la UPU pe motiv ca nu ar fi locuri.
Arafat a propus Colegiului Medicilor sa ia in discutie cazul medicului de la Unitatea de Primiri Urgente care a consultat-o prima oara pe femeie fara sa ii faca analizele complete.
Tot Colegiul Medicilor trebuie sa analizeze situatia medicului de familie care a eliberat certificatul de deces fara sa vada persoana decedata.
Comisia Ministerului Sanatatii condusa de subsecretarul de stat Raed Arafat a inceput, joi seara, ancheta la Spitalul Judetean Satu Mare, ascultand, in prima faza, concluziile preliminare ale comisiei de ancheta constituite la nivelul spitalului, pozitia conducerii institutiei medicale si cea a conducerii Autoritatii de Sanatate Publica.
Subsecretarul de stat Raed Arafat a vizitat, joi seara, Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Satu Mare si Sectia de Cardiologie a Spitalului Judetean 2.
Vineri dupa-amiaza, comisia ministeriala de ancheta condusa de subsecretarul de stat Raed Arafat a finalizat audierea medicilor de la Spitalul Judetean Satu Mare implicati in cazul femeii care a murit dupa ce a fost plimbata intre spitale.
Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului Judetean Satu Mare, Constantin Demian, comisia i-a audiat pe cei doi medici de la Sectia de Cardiologie a Spitalului Judetean II care au consultat-o pe femeie, pe patru medici de la Unitatea de Primiri Urgente si pe medicul de familie al femeii.
De asemenea, le-au fost luate declaratii asistentei si soferului de pe ambulanta care o transportase pe femeie din Tatarasti la Urgente, dar si sefulului Sectiei Cardiologie si unui medic primar de aici, ultimii doi fiind si membri ai comisiei de ancheta interna constituita la nivelul Spitalului Judetean.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.