Sanatatea si campurile electromagnetice

Sanatatea si campurile electromagnetice

0 162

Tehnologia aparatelor fara fir (telefoane mobile, Wifi-Wi max-Bluetooth, telefoane cu baza fixa DECT) emite campuri electromagnetice (CEM), care pot avea efecte adverse asupra sanatatii umane. Parlamentul European solicita o mai buna protectie a cetatenilor fata de radiatiile electromagnetice, o cercetare mai activa pentru a aborda potentialele probleme de sanatate, precum si reconsiderarea limitelor CEM europene.
O mai buna informare si mai mult transparenta
Pentru ameliorarea constanta a informarii consumatorilor este necesara modificarea normelor tehnice ale Comitetului european de standardizare electrotehnica, in vederea impunerii obligatiei de mentionare pe etichete a puterii de emisie si a faptului ca orice aparat care functioneaza fara fir emite microunde.
Deputatii europeni propun punerea la dispozitia publicului a unor harti de prezentare a expunerii la linii de inalta tensiune, radiofrecvente si microunde, in special cele produse de stalpii de telecomunicatii, releele radio si antenele de telefonie. Aceste informatii ar trebui sa fie prezentate pe o pagina de internet pentru a fi consultate usor de catre public si pentru a fi diseminate prin mijloacele de comunicare.

Minimizarea expunerii locuitorilor
Deputati invita Consiliul si Comisia, in coordonare cu statele membre si Comitetul Regiunilor, sa sprijine punerea in practica a unei norme unice pentru minimizarea expunerii locuitorilor in cazurile de extindere a retelei de linii de energie electrica de inalta tensiune.
Actorii industriali, precum si administratorii infrastructurilor relevante ar putea avea in vedere elaborarea unor prevederi referitoare la distanta intre locul in cauza si emitatoare sau altitudinea locului vizat fata de altitudinea antenei-releu si directia antenei emitatoare fata de spatiile rezidentiale, pentru a oferi garantii si a proteja populatia care locuieste in apropierea acestor echipamente.
Deputatii solicita plasarea optima a stalpilor si transmitatoarelor si fac apel la partajarea stalpilor si transmitatoarelor plasate in acest fel de catre furnizori, astfel incat sa limiteze proliferarea stalpilor si transmitatoarelor slab pozitionate.
In raport se denunta anumite campanii de comercializare ale operatorilor de telefonie deosebit de agresive cu ocazia sarbatorilor de sfarsit de an si a altor ocazii speciale, cum ar fi vanzarea telefoanelor mobile destinate exclusiv copiilor sau pachetele cu minute gratuite create pentru adolescenti.
De asemenea, se remarca faptul ca societatile de asigurari au tendinta de a exclude acoperirea riscurilor legate de CEM in cadrul politelor de responsabilitate civila, ceea ce inseamna, in mod evident, ca asiguratorii europeni pun deja in practica viziunea lor asupra principiului precautiei.

Raportul PE a fost adoptat cu 559 voturi pentru, 22 impotriva si 8 abtineri.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.