Sanatatea a ajuns la fundul sacului!

Sanatatea a ajuns la fundul sacului!

0 246

Executivul imparte cu ocaua mica ceea ce primeste cu ocaua mare din fondurile de sanatate. Practic, Guvernul nu-si plateste datorii de circa 70 de milioane dolari catre distribuitorii de medicamente, acumulate in ultimii trei ani, dar s-a grabit sa stearga debite restante de circa 800 milioane euro pentru mai multe societati din energetica si minerit. Documentele de amnistie fiscala pentru firmele din industrie au fost semnate fara carnire, dar si fara consultari cu Consiliul Concurentei. In schimb, pana si prin peticele sacului Sanatatii se rusineaya de atata goliciune. ??Desi ministerul a avut excedent in 2006, surplusul de bani s-au intors la buget. Asta in ciuda faptului ca datoriile fusesera recunoscute. Practic, Romania a intrat in Uniunea Europeana cu datorii de zeci de milioane de euro in sistemul medical, dar fara debitele uriase acumulate de marile companii de stat.


Astfel, actorii sistemului sanitar, care au livrat pe contracte neplatite medicamente si aparatura sunt indreptatiti sa fie ingrijorati. Sunt doar impinsi catre faliment„


?


Datorii vechi si noi


?


Datoriile totale ale statului roman fata de distribuitori se ridica astazi la 2.140,6 miliarde lei vechi. Sunt sume nerecuperate aferente anilor 2004, 2005 si, din pacate, chiar si 2006. Grosul datoriei provine insa din anul 2005“, a explicat Viorel Vasile, directorul executiv al Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR).
Cu toate ca au fost purtate nenumarate dicutii pentru plata banilor pe care statul ii datoreaza distribuitorilor, in care ministrul Santatii Eugen Nicolaescu asigura ca totul va fi in regula, incepand cu acest an acesta face pe niznaiul.
Si companiile internationale care se ocupa de distributia medicamentelor in Romania au atras atentia, inca din ultimele zile ale anului trecut, ca vom intra in Europa cu datorii mari in sistemul sanitar. Bani exista, cred reprezentantii companiilor distribuitoare, pentru ca nivelul colectarii fondurilor din sanatate este foarte bun si, peste asta, instituirea „taxei pe viciu“ a alimentat bugetul Sanatatii cu aproximativ 200 milioane euro. Dar, trebuie sa existe si vointa.


Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.