Sambata – Eclipsa totala de Luna

Sambata – Eclipsa totala de Luna

0 58

Pe data de 10 decembrie se va produce o eclipsa totala de Luna. Pe teritoriul Romaniei se va putea vedea doar a doua jumatate a eclipsei – Luna rasarind cand incepe sa iasa din umbra Pamantului, informeaza Observatorul Astronomic.

Evolutia eclipsei
O eclipsa de Luna are loc doar in faza de Luna plina. Luna va incepe sa intre in umbra Pamantului la 12h45 GMT. Umbra, cu contururi vizibile cu ochiul liber, va avansa pe discul lunar pana il va acoperi in totalitate, de la 14h06 pana la 14h57 GMT. Eclipsa va fi apoi din nou partiala pana la 16h18 GMT. Luna va traversa conul de penumbra al Terrei si va redeveni luminoasa.
Numai cei care au orizontul estic liber vor putea vedea Luna, precizeaza acesta.
Luna rasare (pentru 10 decembrie) la ora 16:30 si vom putea vedea ca este scufundata in umbra planetei noastre. Chiar atunci se produce maximul eclipsei si in urmatoarele 25 de minute Luna va ramane in umbra.
Vom putea vedea cum iese din umbra incepand cu ora 16:57 pana la 18:18 cand va ramane in penumbra. Pentru ca penumbra este foarte transparenta putem considera (din punct de vedere vizual) ca eclipsa a luat sfarsit. Geometric vorbind eclipsa se va termina la 19:30 cand Luna a iesit complet si din penumbra.
Eclipsa se vede in totalitate din Asia si Australia. Din America de Nord, Europa si Africa se va vedea pe jumatate (americanii vor vedea prima jumatate, noi a doua).
Eclipsa dureaza 5 ore si 56 de minute iar totalitatea 51 minute si 8 secunde. Luna se va afla partial si total in umbra Pamantului timp de 3 ore si 32 de minute.

In 2011 au fost anuntate patru eclipse solare partiale si doua eclipse totale de Luna, printre care cea din 10 decembrie. Este o combinatie rara care se va produce doar de sase ori in secolul al XXI-lea. Viitoarea eclipsa totala de Luna va avea loc pe 15 aprilie 2014.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.