Salvia

Salvia

0 146

Salvia este o planta din familia labiatelor si este originara din Europa de Sud. Denumirea de salvia deriva din cuvintul latinesc „salvare” (a vindeca, a insanatosi), de unde ne putem da seama de calitatile curative ale acestei plante.
Salvia se cultiva in gradini sau varianta salbatica (Salvia pratensis) creste pe povirnisuri, pasuni si campii.
Planta atinge o inaltime de 30-70 centimetri, florile ei violete sunt dispuse verticilat, deci in cerc, in jurul unei axe comune; frunzele sale opozite, alb-linoase sclipesc argintiu si emana un parfum usor amar, aromatic.
De la slavia salbatica se folosesc florile, de cele mai multe ori numai pentru gargara sau pentru fabricarea otetului de salvie – 1 pumn plin de flori este lasat la macerat in otet natural si acesta se intrebuinteaza ca frectie binefacatoare in timpul unei boli mai lungi in care se sta ia pat
Salvia de gradina sau Salvia officinalis, este mai eficienta.Ceaiul de salvie, consumat in mod regulat, fortifica organismul, previne atacurile de apoplexie si are un efect favorabil asupra paraliziilor.
Este singura planta care, pe langa levantica, este utilizata in combaterea transpiratiei nocturne

Indicatii terapeutice
Salvia are efect curativ in urmatoarele afectiuni : spasme, afectiuni ale maduvei spinarii, dereglari glandulare si tremurul membrelor (tremuraturile extremitatilor) are un efect benefic si asupra ficatului, inlaturand balonarile si toate indispozitiile legate de dereglarile functionarii ficatului, actiune depurativa, elimina mucozitatile prea abundente din aparatul respirator si stomac, stimuleaza pofta de mancare si combate tulburarile intestinale si diareea.
Pe intepaturile de insecte se aplica frunze de salvie faramitate. Ceaiui de salvie se recomanda extern in mod deosebit in amigdalite, boli de git, abcese (focare de puroi) dentare, inflamatii ale faringelui si cavitatii bucale.
Pe langa folosirea cu rezultate bune a salviei ca planta medicinala, ea este frecvent utilizata ca planta aromatica (mirodenie). Se intrebuinteaza in portii foarte mici, asemanator cimbrului, la mincaruri grase, cum ar fi friptura de porc, de gasca sau de curcan.
Moduri de folosire
Infuzie:
Se opareste 1 lingurita de plante cu 1/4 litru de apa si se lasa sa stea putin
Otet de salvie:
Se umple o sticla pina la gat (fara a o indesa) cu flori de salvie-de-camp, se toarna deasupra otet natural in asa fel incat sa acopere florile si se lasa sticla sa stea 14 zile la soare sau la caldura.

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.