Salvamarii – niste tipi saritori si bronzati. Uneori doar bronzati

Salvamarii – niste tipi saritori si bronzati. Uneori doar bronzati

0 59

Serviciile sunt unul din motivele – probabil cel mai important – din pricina caruia turistii romani aleg in numar tot mai mare locatii din Grecia sau Bulgaria pentru petrecerea concediilor. Trecerea fie si cu cateva zeci de metri a granitei vecinilor pentru a intinde cearceaful pe pamant bulgaresc sau turcesc a devenit o practica atat de comuna incat te miri de unde isi mai procura plajele romanesti clientii.


Serviciile care i-au alungat pe vacantieri din hotelurile mioritice sunt inca o notiune destul de ingusta. In ea abia daca incap relatia cu chelnerul care te serveste intr-un restaurant si atitudinea hotelierului care te cazeaza intr-o chicineta, in schimbul unor tarife piperate. Sunt foarte putini care includ la capitolul asta confortul plajei – sezlonguri, muzica ambientala agreabila, curatarea nisipului o data pe zi cu utilaje speciale si de mai multe ori de ciopoarele de tiganci de la salubrizare.


Dar elementul cel mai atractiv, menit sa-ti insufle siguranta in timp ce te scalzi, al micii faune cu care proprietarul sau concesionarul unui petec de nisip populeaza plaja sunt baietii si fetele de Salvamar. Trupuri bronzate si muschiuloase arcuindu-se in soare, dar mai ales interventii salvatoare, care te scot prompt din ghearele mortii.


Asta-n filme. Nu cred ca mai este cineva care sa nu fi vazut la televizor celebrul serial Baywatch. Sau macar pe nurlia Pamela Anderson agitandu-si silicoanele intr-o cursa nebuna spre apa marii, sa extraga din valuri cate un copil care nu stie sa inoate sau un barbat ce a subestimat puterea marii.


Am crezut sincer ca si pe plajele romanesti, astfel de scene cu salvamari plonjand artistic in apa si recuperand victime sleite de lupta cu curentii vor deveni obisnuite. Mai ales la inceputul sezonului, cand se stingea lovit de trasnet pe una din plajele romanesti un angajat al acestui serviciu de eroi in slip. Barbatul cu pricina, un fost inotator de performanta cu alura de gigolo si suflet mare, murea fulgerat in timp ce salva pe cineva tras de curenti in larg, pe o vreme ciinoasa, ce prevestea furtuna. Stirea mortii sale fusese transmisa de posturile de televiziune intr-un montaj inspirat de „Baywatch”, cea mai la indemana comparatie pentru acte de curaj si altruism acvatic.


Ca intr-un slogan hipercunoscut, realitatea ?bate insailarile de celuloid. Cel mai recent incident consumat pe plajele romanesti – la Navodari, mai precis – ne-a aratat inca o data ca traim intr-un film prost. Un barbat din Brasov, gardian public de meserie, a fost adus ieri de la Constanta cu masina aia pe care nimeni nu doreste s-o vada parcand in fata blocului.


Ati vazut probabil stirea la televizor sau ati citit prin ziare: omul fusese tras in larg in timp ce se afla intr-o barcuta pneumatica. Semnele si strigatele sale disperate au fost ignorate de salvamarii platiti sa asigure securitatea inotatorilor de duzina, veniti sa-si petreaca vacanta la mare. Muschiulosii bronzati au refuzat sa intre in apa sa-l salveze, pretextand ca marea era agitata. Martorii sustin, insa, ca nici un val nu incretea oglinda apei, care parea o balta.


Mai mult, salvamarii n-au binevoit nici macar sa anunte din vreme echipajele ce patruleaza in larg. Cand au facut-o, omul era inecat demult, iar ambarcatiunile alertate i-au cautat in zadar trupul vreme de aproape doua zile.


Marea a scuipat la tarm lesul unui brasovean care fie a comis o imprudenta, fie s-a purtat ca un inconstient, fie a avut o inspiratie neagra cand a ales o plaja romaneasca pentru petrecerea concediului. Fie, in fine, s-a uitat prea mult la Pamela Anderson din Baywatch.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.