Salt cu parasuta de la 10.434 de metri inaltime

Salt cu parasuta de la 10.434 de metri inaltime

0 541
Record national stabilit la Brasov. Parasutistul Dan Chiriac a sarit de la 10.434 de m inaltime, unde a ajuns urcat de un balon propulsat de un arzator cu propan. A urmat o cadere libera de 7000 de m, parcursa cu o viteza de 300 de km la ora, care i-a permis temerarului sa stabileasca recordul national asteptat de peste 40 de ani. Cei doi piloti ai balonului si parasutistul se pregatesc acum pentru doborarea unui record mondial.
Dupa indelungi asteptari si tentative ratate din cauza vremii, in prima zi de Pasti au fost indeplinite toate conditiile necesare unui salt de record, omologat de Federatia Aeronautica. Cu ambitie si incredere in ei insisi, pilotii Mihai Ilie si Mugurel Ionescu Conta l-au condus pe parasutistul Dan Chiriac la 10.434m altitudine. De aici, dupa o cadere libera de peste 7.000m, saritorul a stabilit un nou record national. Experienta a fost una fantastica, o rasplata binemeritata dupa pregatiri care ua durat 5 ani incheiati:
Decolarea a avut loc duminica 12 Aprilie , in jurul orelor 9.00, de pe Aerodromul Sanpetru, unitate teritoriala a Aeroclubului Romaniei. Zborul cu balonul pina la o asemenea altitudine este destul de dificil. Problemele sunt unele de natura tehnica, pentru ca din cauza temperaturilor foarte scazute si a presiunii foarte scazute arzatorul incepe sa aibe o functionare dificila. Pilotii au avut avantajul de a avea un arzator special pentru zborul de inalta altitudine care i-a ajutat foarte mult in aceasta tentativa .
Vechiul record national de altitudine pentru lansare cu parasuta data din 20 august 1970 si ii aparținea parasutisului Grigore Bastan, care a sarit cu parasuta de la 10.000 de metri, cu o cadere libera de 7.000 de metri. Gabriel-Dan Chiriac este instructor voluntar in cadrul Aeroclubului Romaniei, practica parasutismul din anul 1984 și a efectuat pana in prezent un numar de peste 1.800 de salturi. Cei trei membri ai echipei care a realizat noul record national se vor pregati in continuare pentru un alt record, de aceasta data mondial.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.