Salariului minim sub presiunea intereselor, cu o probabila majorare din mai

Salariului minim sub presiunea intereselor, cu o probabila majorare din mai

0 532

Reprezentantii Guvernului au propus, in discutiile de luni seara din Consiliul National Tripartit, majorarea salariului minim pe economie incepand cu 1 mai 2016, motivand ca este necesar un studiu de impact, insa sindicatele se opun.

Ce spun oficialii tehnocrati din Palatul Victoria
Va reamintim ca ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ana Costea, declara, saptamana trecuta, ca Guvernul va lua o decizie privind salariul minim pana in 31 decembrie, insa o eventuala majorare trebuie analizata atent pentru a nu face mai mult rau decat bine.
Ministrul Muncii a explicat ca in discutiile cu sindicatele acestea au propus majorarea salariului minim la 1.200 de lei din 1 ianuarie.
„Au fost doua propuneri: sindicatele au propus majorarea la 1.200 lei din 1 ianuarie si a doua propunere a venit de la patronate, 1.200 lei cu blocarea impozitarii pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei. Comisia de dialog social a luat act de propuneri, iar in momentul de fata analizeaza variantele. (…) Decizia apartine Guvernului, care va decide acest lucru pana in 31 decembrie”, a afirmat ministrul.Ciolos D
Ana Costea a mai spus ca dupa aceasta analiza comisia de dialog social va trimite propunerea spre avizare la Consiliului Economic si Social, dupa care se va convoca Consiliul National Tripartit, precizand ca Guvernul analizeaza aceasta decizie si din punct de vedere fiscal, financiar.
Potrivit reprezentantilor Inspectiei Muncii, in 11 decembrie erau 1.402.329 de angati cu salariu minim de 1.050 de lei si 129.950 cu salariul de 1.200 de lei.
Consiliul National Tripartit, la care participa reprezentanti ai Guvernului si liderii confederatiilor sindicale si patronale, s-a intrunit luni seara, de la ora 17.00, la Ministerul Muncii, pentru a discuta despre salariul minim pe economie in 2016, in conditiile in care pana joi trebuie luata o decizie legata de oportunitatea majorarii acestuia.

Reactia sindicatelor – protestele
Liderul CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, luni seara, dupa finalizarea discutiilor din Consiliul National Tripartit, ca Guvernul a propus majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei, incepand de la 1 mai 2016, motivand ca este necesar un studiu care sa analizeze impactul pe diferite judete sau anumite sectoare de activitate care sa poata sa absoarba cresterea de 150 de lei a salariului minim.
„Din acest punct de vedere, miscarea sindicala a spus clar ca nu est10281535-226483467e de acord pentru ca nu exista nicio justificare, pentru ca decizia se ia acum, adica azi-maine si, practic, odata decizia luata, studiul nu are niciun efect asupra problemei salariului minim, poate avea asupra masurilor legislative de ajutorare a anumitor sectoare de activitate, asupra politicii fiscale, legate de locul de munca, asupra instrumentelor legate de programe europene, care sa ajute zonele sau sectoarele in dificultate. Dar, de fapt, nu exista nicio argumentatie logica legata de existenta acestui studiu, dupa ce decizia oricum pe salariul minim este luata”, a precizat Hossu, la iesirea de la consultari.
Acesta a mentionat si ca reprezentantii sindicatelor au venit si cu o alta propunere privind majorarea salariului minim pe economie.
„Am repropus macar o corectie la pierderea pe care, de fapt, slariatii o vor avea, in sensul in care pierderea de la 1.050 pe patru luni de zile pana la 1200 de lei, cat ar trebui sa se dea, sa fie redistribuita pe urmatoarele luni, adica daca se aplica de la 1 mai, sa se aplice un salariu minim de 1.275 de lei, care este diferenta de fond de salariu de-a lungul unui an pentru salariatii aflati in aceasta situatie”, a explicat Bogdan Hossu.
Liderul sindical a subliniat ca a anuntat reprezentantii Guvernului ca, daca salariul minim pe economie nu va fi majorat de la 1 ianuarie 2016, vor avea loc actiuni in strada.
„Cartel Alfa, cel putin, consultarile pe care le-am avut in cadrul structurii noastre au aratat ca, daca nu se creste salariul minim de la 1 ianuarie, probabil din 15 ianuarie vom avea miscari. Pentru ca actualul Guvern nu are nicio justificare pentru a mentine o discriminare intre sectorul economic si sectorul bugetar, de a discrimina peste trei milioane de salariati care sunt in sectorul economic si din care peste un milion trei sute de mii sunt la salariul minim garantat in plata”, a mai spus Bogdan Hossu.

Ultima sedinta de Guvern din acest an, la care este asteptata o decizie in privinta salariului minim pe economie, este programata miercuri.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.