Salariile preotilor echivalente cu a profesorilor

Salariile preotilor echivalente cu a profesorilor

0 87

PNL da in fiecare saptamana cate o “lovitura electorala” atat bugetului cat si contribuabilului.
Ministrul Economiei si Finantelor, vicepresedintele PNL Varujan Vosganian, a anuntat, luni, ca BPC al PNL a decis ca salariile preotilor sa fie echivalente cu ale profesorilor, pe formula practicata in perioada interbelica, dar si acordarea calitatii de „ordonator de credite” bisericilor.
„Am discutat o chestiune mai ampla, privind reforma morala a societatii romanesti, privind rolul institutiilor fundamentale si consolidarea rolului dascalului, al preotului in societate. E vorba de doua masuri, din care una este de reparatie, a doua este expresia increderii pe care o avem in institutia Bisericii si o recunoastere a rolului pe care Biserica o joaca in societate si a increderii pe care o arata romanii in Biserica”, a sustinut Varujan Vosganian la finalul BPC.
Prima masura vizeaza salarizarea preotilor care sa fie echivalenta cu aceea a profesorilor, pe modelul situatiei existente in perioada interbelica.
„In ce priveste prima chestiune, e vorba de salarizarea preotilor. Exista perceptia ca preotii sunt salarizati de la buget si, privind lucrurile in sensul lor strict, asa si este: preotii primesc o suma extrem de mica ce este comparabila cu salariul minim pe economie si doar preotii din parohiile foarte sarace primesc un mic supliment, dar aceasta suma este mai degraba simbolica, pentru ca e menita sa asigure pragul de subzistenta. Din acest motiv, si datorita unei restituiri nu doar de natura istorica, dorim sa propunem bisericilor din Romania o formula de salarizare care sa reia formula din perioada interbelica, cand salariile preotilor erau similare cu salariile profesorilor”, a afirmat Vosganian.
Liberalii au decis sa reinceapa consultarile cu bisericile din Romania, in legatura cu salarizarea preotilor in functie de gradul pe care il au corespunzator nivelului cadrelor didactice.
Vosganian a subliniat ca „bugetul de stat nu asigura suma integrala”, mentionand ca sumele suportate de stat vor fi mai mari pentru parohiile sarace.
„Vom propune ca aceasta masura sa se realizeze pe timpul a mai multi ani, astfel incat sa existe si pentru bugetul statului posibilitatea de adaptare din mers a sumelor aferente. Popunem aceasta formula de salarizare care face un gest de reparatie si dreptate sociala si confera preotului un statut demn in comunitatea in care traieste”, a spus Vosganian.
Liderul PNL a mai spus ca a alta masura este acordarea calitatii de „ordonator de credite” bisericilor care au sau care vor sa aiba in intretinere orfelinate, spitale sau institutii de invatamant.
Si uitea asa PNL reuseste nu numai sa se impace cu reprezentantii lui Dumnezeu pe pamant ci ii mai pune si la treba, adica ii pune la vot pentru ei, cu enoriasi cu tot.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.