Salariatii, in sfarsit mai multi decat pensionarii. Brasovul stă bine!

Salariatii, in sfarsit mai multi decat pensionarii. Brasovul stă bine!

Numarul salariatilor l-a depasit in premiera la nivel national pe cel al pensionarilor! Institutul national de statistica a anuntat ca raportul dintre numarul pensionarilor si cel al salariatilor a ajuns la 9 la 10. Vestea proasta este ca acest raport se echilibreaza in primul rand prin scaderea numarului de pensionari pe cale naturala si abia apoi prin cresterea locurilor de munca.

Numarul salariatilor l-a depasit in premiera la nivel national pe cel al pensionarilor! Institutul national de statistica a anuntat ca raportul dintre numarul pensionarilor si cel al salariatilor a ajuns la 9 la 10. Vestea proasta este ca acest raport se echilibreaza in primul rand prin scaderea numarului de pensionari pe cale naturala si abia apoi prin cresterea locurilor de munca. In schimb, in Brasov, in ultimii 10 ani, numarul salariatilor a fost mereu mai mare decat al pensionarilor.
Raportul dintre numarul de pensionari si cel de salariati a fost de aproape 1 la 1, ceea ce inseamna ca un angajat activ sustine un pensionar. Datele variaza, insa, de la un judet la altul. De exemplu, Bucurestiul are 5 pensionari la 10 salariati iar Teleormanul chiar 17 pensionari la 10 salariati. Brasovul sta bine din acest punct de vedere.
Potrivit lui Ion Popescu, director executiv al Directiei Judetene de Statistica Brasov, daca la nivel de tara am ajuns sa avem 9 pensionari la 10 salariati, la Brasov situatia este si mai buna si asa a fost in ultimii 10 ani. casa de pensii bv
La sfarsitul lunii aprilie 2016 exista un efectiv de 173691 de persoane, numarul pensionarilor cu asigurari sociale de stat este de 142600 adica raportul este mult mai bun decat la nivel national si din acest punct de vedere suntem in primele 5-6 judete.
Vestea proasta este ca acest raport se echilibreaza in primul rand pe baza scaderii numarului de pensionari pe cale naturala dar si numarul locurilor de munca este in crestere.
O performanta negativa este ca, la nivel national, 40% din bugetul de pensii nu este acoperit din contributiile platite de salariati. In plus, cele mai multe pensii sunt foarte mici, chiar daca media la nivelul judetului Brasov este mai mare decat cea nationala cu aproape 200 de lei.
Varstnicii brasoveni se plang, in schimb, ca au muncit o viata iar acum la pensie abia se mai descurca. Cei mai tineri nici macar nu iau in calcul pensia de la stat.
Numarul pensionarilor din Romania a ajuns la 5,27 milioane in primul trimestru, in scadere cu 16.000 fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.