Salariatii din invatamant sunt cei mai saraci angajati din Romania

Salariatii din invatamant sunt cei mai saraci angajati din Romania

0 91

Salariatii din invatamant sunt cei mai saraci angajati din Romania, a declarat Simion Hancescu, presedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Datele oficiale ale Institutului National de Statistica indica o scadere a salariilor din invatamant cu 28,49 la suta in luna martie 2011, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Prin urmare, un profesor debutant are un salariu net de 660 lei, un profesor cu grad didactic II si o vechime de 10 ani are un salariu de 805 lei, iar un profesor cu grad didactic I si 25 de ani vechime are un salariu de 1.100 lei.
Potrivit sindicalistilor din invatamant, in 2011, aplicarea Legii de salarizare a personalului didactic si didactic auxiliar loveste pana si in mamele din invatamant. Cadrului didactic cu o vechime de 9 ani, care intra in concediu pentru cresterea copilului, nu i se mai considera vechime efectiva in invatamant, asa cum prevedea vechea legislatie, perioada din timpul concediului de maternitate. Consecinta este aceea ca nu mai poate beneficia de sporul de stabilitate, de 100 la suta, pe care ar fi trebuit sa il primeasca la o vechime efectiva de 10 ani. Pana acum si concediul de maternitate era considerat vechime efectiva in invatamant, care ii permitea acordarea acestui spor.
”Guvernul Romaniei a reusit, prin toate masurile aplicate in ultimii ani, sa transforme angajatii din invatamant in cersetori. Este inadmisibil ca un cadru didactic sa fie cel mai prost platit angajat din tara, in conditiile in care responsabilitatile pe care le are sunt extreme de mari. Va intrebam, domnilor guvernanti, cum poate un profesor sa mai impuna respect in fata elevilor si a societatii, daca nu are cu ce se hrani, nu are bani de carti sau de haine si nu isi poate achita cheltuielile lunare de intretinere? Nivelul salariilor arata, inca o data, dispretul guvernantilor fata de salariatii din sistemul de invatamant”, a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.