Salaj: Complex de asistenta sociala pentru batrani

Salaj: Complex de asistenta sociala pentru batrani

0 483

Un modern complex de asistenta sociala pentru batrani, avand o capacitate de 50 de locuri si o valoare a investitiei de aproape 10 milioane de lei, este construit de catre Parohia ortodoxa Romanasi, intr-un frumos cadrul natural, pe un teren situat intre localitatile Romanasi si Poarta Salajului, transmite corespondentul Agerpres
Ridicat la marginea unei paduri, cu o panorama ce se intinde pana la Muntii Vladeasa, azilul din Romanasi, compus doua aripi si o impresionanta capela de incinta, va fi cel mai mare de acest gen din Salaj.
La ora actuala, investitia este finalizata in proportie de 65-70 la suta, preotul Gheorghe Gherman, initiatorul proiectului, recunoscand ca se confrunta cu dificultati financiare pe care spera insa sa le depaseasca.
„Constructia complexului a inceput in 2001 si eu consider ca e bine daca pana in prezent el este realizat in proportie de 65-70 la suta. Nu prea am beneficiat de finantari din din partea statului, exceptand cateva sute de milioane de lei vechi, primite de la Consiliul Judetean Salaj si Secretariatul de Stat pentru Culte. E vorba de un proiect de 94 de miliarde de lei vechi si ce am reusit sa construim e din bani stransi din donatii si sponsorizari”, precizeaza preotul.
Preotul spera, totusi, sa poata da in functiune in 2009 macar o parte din complex. Azilul ar urma sa aiba 50 de camere destinate, fiecare, doar cate unei persoane, grupate cate doua la o baie, doua apartamente de trei camere pentru oaspeti si invitati, opt camere pentru institutionalizare temporara, o sala de sport, un club pentru activitati recreative, sala de mese cu bucatarie, punct farmaceutic, magazin de incinta, centru de asistenta medicala si, nu in ultimul rand, o capela.
„Camerele le-am conceput cate doua la o baie pentru cazul in care vom avea o familie in varsta, sot si sotie, care doresc sa stea impreuna. Vom avea si cateva camere pentru institutionalizare temporara. Adica, daca o familie de tineri vrea sa mearga in concediu si sa isi lase la noi, in ingrijire, rudele batrane, vor avea aceasta posibilitate, contra cost. Capela este una foarte mare, de peste 300 de metri patrati, cu geamuri de tip vitraliu. Asa cum este normal, vom asigura pentru cei de aici si asistenta medicala. Deocamdata incercam sa vedem daca putem gasi medici care sa lucreze gratuit, cateva ore pe zi la centrul nostru, oferindu-le posibilitatea de a-si face aici cabinete private pentru oamenii din zona. Daca nu, vom angaja specialisti, tot cu un program redus. Va fi un complex de asistenta sociala la standarde europene, unde vom primi, cu prioritate, batrani din zona, dar si din alte localitati si chiar din alte judete”, afirma Gheorghe Gherman. Preotul spune ca inca nu stie cat vor fi costurile ce trebuie suportate de cei ce vor sta in acest azil.
„Este o initiativa laudabila, dar cam costisitoare. Autoritatile locale din comuna nu vor putea acorda nici un fel de sprijin financiar, pentru ca ne confruntam cu probleme serioase privind bugetul”, afirma primarul comunei Romanasi, Marius Borzan.
Nici Violeta Milas, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, nu este entuziasmata atunci cand vine vorba despre azilul ce se construieste la Romanasi.
„Noi am avut deja discutii cu preotul din comuna. Sunt de acord ca exista solicitari foarte multe pentru institutionalizarea varstnicilor, insa costurile pentru ingrijirea lor sunt foarte mari. Nu stiu cine de la noi din judet isi va permite sa plateasca sume mari pentru a sta la intr-un asemenea camin. Singura parte buna e aceea ca aici vor putea fi internati oameni si din alte judete”, spune Violeta Milas.
Pana in prezent, la nivelul judetului Salaj au fost acreditate de catre Directia de Munca si Protectie Sociala Salaj patru furnizori de servicii sociale ce vizeaza ingrijirea persoanelor varstnice, cu un total de circa 150 de locuri. Este vorba de centru de gazduire si ingrijire in sistem rezidential de la Tihau apartinand Fundatiei Umanitare „Agape” (28 de locuri), din Cehu Silvaniei al Fundatiei „Rainbow” (30 de locuri), din Boghis al DGASPC Salaj (50 de locuri) si cel din Crasna, al primariei comunei cu acelasi nume (50 de locuri).

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.