Șah, performanță istorică : România, campioană europeană la open și vicecampioană europeană...

Șah, performanță istorică : România, campioană europeană la open și vicecampioană europeană la feminin!

0 165

La competiția care s-a desfășurat în Bad Blankenburg, Germania, în perioada 11-18 iulie 2018, pe parcursul a 7 runde în sistem elvețian, Federația Română de Șah a trimis o echipă în concursul open și una în concursul feminin, sub 18 ani.
Turneul open sub 18 ani a reunit 14 echipe din țări cu tradiție șahistă. La start, principalele favorite erau Germania, Polonia și Austria, băieții noștri fiind cotați cu șansa a cincea. Echipa României a răsturnat calculul hârtiei, dominând autoritar concursul cu 5 victorii și două meciuri egale, devenind campioni continentali cu o rundă înainte de terminarea concursului.
La prima masă a jucat liderul echipei, David Gavrilescu, campionul național sub 20 de ani. Deși are doar 15 ani, a impresionat prin profesionalism, combativitate și realizări tehnice comparabile cu ale unui mare maestru internațional. Cu 4 victorii și 3 remize a reușit medalia de aur pe masa întâi și cea mai bună performanță rating individuală din întreg concursul: 2639. Alexandru-Bogdan Banzea, campionul național sub 18 ani nu a prins o formă sportivă deosebită și a încercat să opună rezistență unor jucători mai bine cotați.
La masa a treia, George Stoleriu campionul nostru de la 16 ani a făcut un concurs excelent și a construit mereu poziții cu potențial de atac. Împreună cu David au adus victoriile în meciul decisiv pentru locul întâi împotriva favoritei numărul unu, Germania. El a obținut medalia de aur pe masa a treia cu 4 victorii și 3 remize. Performanță rating: 2568.Vicecampionul național de la 18 ani, Victor Văsieșiu a dat aripi echipei, pornind cu 5 victorii din tot atâtea posibile. El a demolat constant opoziția adversă pe masa a patra și a câștigat concursul individual pe această masă cu o performanță rating de 2461.

Fetele, vicecampioane continentale!

În competiția dedicată fetelor sub 18 ani, reprezentativa României a fost compusă din două tinere maestre FIDE Daria-Miruna Lehaci și Alessia-Mihaela Ciolacu, în vârstă de doar 14 ani, respectiv 13 ani. Ele deja au obținut rezultate notabile pe plan internațional în concursurile individuale și nici de această dată nu s-au lăsat mai prejos. Pornind de pe locul 11 în grila de start au luptat nemaipomenit în fiecare meci, fiecare reușind victorii la jucătoare mult mai bine cotate. Cele mai importante s-au dovedit victoria împotriva Cehiei clasată la final pe locul al patrulea precum și rezultatele de egalitate cu prima clasată Polonia și contra Germaniei clasată la final pe locul trei. Competiția a fost foarte disputată și medaliile au fost decise în ultimele secunde ale întrecerii. Miruna și Alessia s-au completat reciproc, au reușit imposibilul și au câștigat medaliile de argint.
Echipele au fost conduse de pasionatul antrenor FIDE, maestrul internațional Nad-Titus Petre, responsabil cu pregătirea tehnică pe perioada concursului și Marian Gavrilescu, responsabil cu partea administrativă și interfața cu rețelele de socializare și cei de acasă. În spatele acestor rezultate, stau munca de ani de zile a tinerilor șahiști, antrenorii personali și părinții care cred în ei și îi susțin necondiționat.
Opinii despre acest rezultat:
Conducătorul delegației noastre Nad-Titus Petre a precizat: ,,Este un rezultat istoric. Este o performanță extraordinară, obținută de niște copii de excepție, care fac parte dintr-o generație de excepție. Acum, este important cum vom reuși să susținem acești tineri, pentru a face o carieră frumoasă, pentru a reuși să își atingă potențialul. Deci, băieții au obținut aurul, iar fetele au obținut argintul, după ce ele plecau cu șansa nr.11”.
La rândul său, Sorin Avram Iacoban, președintele Federației Române de Șah, a menționat: ,,Am demonstrat Europei valoarea acestor tineri șahiști și șahiste și că vom avea un loc în ierarhia șahului european și mondial. Iată că încet, încet, munca noastră de ani de zile privind promovarea șahului în rândul copiilor și introducerea șahului în școală ca materie opțională începe să dea roade și în zona performanței. Felicit jucătorii și jucătoarele, sunt un model pentru generația lor. Le mulțumesc părinților și antrenorilor pentru efortul depus și își așteptăm pe șahiști cu drag acasă”.
D.D.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.