Saftoiu, victima propriilor declaratii

Saftoiu, victima propriilor declaratii

0 103

Surpriza in politica romaneasca. Omul presedintelui in serviciile de informatii, Claudiu Saftoiu, a inaintat Parlamentului, demisia din functia de director al Serviciului de Informatii Externe. Motivul? Probabil porumbeii care i-au iesit din gura in timpul anchetarii de catre comisia Voiculescu.


PSD si PRM au cerut saptamana trecuta infiintarea unei comisii speciale de ancheta care sa verifice afirmatiile facute de directorul SIE la Comisia de anchetare a presedintelui Basescu, potrivit carora aceasta institutie face interceptari, cu acordul procurorului general, cand, se stie, legea spune ca judecatorul trebuie sa emita mandatul pentru ascultarea telefonului unei persoane. Saftoiu, a recunoscut ca SIE intercepteaza telefoane fara mandat de la judecator. Claudiu Saftoiu a admis ca s-a exprimat gresit. „Confuzia este regretabila si imi apartine”, a precizat Saftoiu intr-o scrisoare transmisa lui Dan Voiculescu, presedintele Comisiei de ancheta parlamentara asupra presedintelui Traian Basescu. Stenograma audierii a aparut, luni in ziarul „Adevarul”.


Claudiu Saftoiu a fost validat de Parlament in aceasta functie in 4 octombrie.


?


Reactii


In urma anuntului SIE au aparut si reactii ale partidelor politice. Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD a declarat ca demisia lui Saftoiu este expresia blocajelor in functionarea institutiilor.


Liderul PD, Emil Boc a declarat in schimb ca decizia fostului sef SIE este una responsabila.


Deputatul UDMR Kelemn Hunor considera ca Claudiu Saftoiu a fost ales in functia de director al SIE „pe baza clientelismului politic si nu a competentei”, iar „palaria era prea mare pentru acesta”.


„Fata de gravele incalcari ale dreturilor omului pe care SIE le-a facut si pe care domnul Claudiu Saftoiu le-a recunoscut, demisia sa este un gest minimal. Cred ca domnul Saftoiu ar trebui sa se retraga intr-o pestera si sa nu mai auzim de el vreo 10 ani”, a declarat vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti.


Liviu Dragnea, reprezentantul PSD a declarat ca Saftoiu a demisionat de frica si ca ascultarea telefoanelor fara mandat este inca o dovada ca se incearca construirea unui stat politienesc si ca drepturile omului se incalca grosolan.


Presedintele PC Dan Voiculescu a declarat ca demisia directorului SIE ester un „gest de normalitate”, dar aceasta nu rezolva problema interceptarilor nelegale ale telefoanelor.


Demisia este singurul gest corect pe care Claudiu Saftoiu l-a facut in exercitarea functiei, a declarat vicepresedintele executiv al PRM, deputatul Lucian Bolcas.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.