Sa se preleveze, dar nu de la familia noastra

Sa se preleveze, dar nu de la familia noastra

0 98
Un proiect brasovean incearca sa obtina prezumarea acordului de prelevare a organelor de la pacientii aflati in moarte cerebrala. Anul trecut, in spitalele brasovene, 20 de persoane s-au aflat in aceasta situatie, dar numai doua au devenit donatoare si au salvat vieti dupa ce medicii le-au prelevat organele. Biserica se opune procedurii de prelevare, in timp ce mii de persoane sunt pe liste de asteptarea si doar 2500 traiesc datorita unui transplant.
Un nou proiect de modificare a Legii transplantului este sustinut de senatorul liberal brasovean Marius Neculoiu. Prevederea acordului de prelevare prezumat in lege a mai fost discutata si in urma cu doi ani, dar modificarea nu a fost promulgata. Proiectul de lege a starnit reactii vehemente din partea Bisericii Ortodoxe Romane, ai carei reprezentanti refuza oricum sa faca orice fel de declaratii legate de acest subiect. Medicii considera ca modificarea ar putea salva numeroase vieti dupa cresterea numarului de donatori.
Promotorii proiectului merg pe doua variante in rezolvarea acordului de prelevare; fie, la implinirea varstei de 18 ani, persoana isi exprima optiunea in legatura cu prelevarea de organe, fie in situatia in care individul ajuns in moarte cerebrala devine donator, chiar si fara acordul familiei.
Cel putin la nivel declarativ, brasovenii intervievati de presa pe strada par sa fie de acord cu donarea organelor proprii in cazul in care ar ajunge in moarte clinica sau cerebrala. Este drept, pe de alta parte, ca niciunul dintre cei intrebati pe aceasta tema nu a avut in familie vreo astfel de situatie. Iar statistica locala ii contrazice pe cei care se arata dispusi sa-si doneze organele.
Anul trecut, la Brasov, doar doua persoane aflate in moarte cerebrala din 20 au devenit donatoare. Asta pentru ca, in toate celelalte cazuri, membrii familiei pacientului nu si-au dat acordul pentru a-i fi prelevate organe care ar fi putut salva vieti.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.