Sa râdem ca să ne ușurăm greutățile noastre și ale semenilor!

Sa râdem ca să ne ușurăm greutățile noastre și ale semenilor!

0 214

Platon spunea: „Până și zeilor le plac glumele”!
 In Coran se spune:”Cel care își face prietenul să râdă merită să se ducă  în Rai”. Iar începând cu secolul al XIV-lea, chiar si comunitatea medicala  recunoaste puterea vindecatoare a râsului.
Cercetarea intensă asupra „terapiei prin râs” a inceput in momentul in care Norman Cousins a publicat un articol in Jurnalul englez de medicina in 1976. In 1979 acest articol a devenit primul capitol al cărții  Anatomia bolii, in care mentiona ca in 1964 a fost diagnosticat cu  boala spondylitis (inflamatia acuta a șirei spinării ), cu șanse 1 la 500  de recuperare.Realizand faptul ca gândurile negative si atitudinea negativa pot duce la  boala, el si-a dat seama ca atitudinea pozitiva poate avea efect contrar. Asa ca a plecat din spital si a stat intr-un hotel unde a luat doze mari de vitamina C si s-a uitat permanent  la comedii si emisiuni umoristice,inclusiv gen Camera ascunsa. A aflat ca 10 minute de râs echivaleaza cu 2 ore de somn fără dureri. Prin asta a dovedit ca râsul este cel mai bun medicament si a demonstrat relatia dintre trup si suflet.

 William Fry, profesor de psihiatrie la Universitatea Stanford, subliniaza ca un copil la grădiniță râde in medie de 300 ori pe zi. La vârsta adulta,  media scade la 17 ori pe zi.
De unde aceasta diferenta? Luăm viata prea in serios? Nu ar fi cumva timpul să  învățăm să ne relaxam?

 Cărțile de dezvoltare personala spun ca nu încetăm sa râdem pentru ca îmbătrânim, ci îmbătrânim pentru că încetăm să râdem. 
Cele cinci simturi ale noastre nu sunt suficiente pentru o viata ideala. Trebuie sa ne folosim de cel de-al șaselea simt: simtul umorului. Umorul nu se refera numai la a spune glume, ci este un mod de a vedea viata.Putem râde de greșelile si suferința noastră. Si putem fi sinceri in legatura cu viata noastra fără a o lua prea in serios.
Beneficiile râsului sunt nenumărate. De aceea ar fi extraordinar sa facem eforturi sa râdem pe parcursul zilei.
Si desigur, să râdem **CU oamenii, nu DE oameni. Sa râdem de ce FAC **oamenii, nu de ce SUNT ei.

  Sa râdem nu numai ca sa ne ușurăm greutățile noastre, ci să-i ajutăm si pe cei din jur să treacă mai ușor peste greutăți.

Beneficiile râsului
1. Când râzi de tine, îi dezarmezi pe cei care vor să râda de tine si eviti posibile confruntari.
2. Râsul dizolvă tensiunile, stresul, anxietatea, iritatia, mania si depresia. Dupa o repriza de râs, experimentam o stare de bine extraordinara. Si sa ne aducem aminte un lucru: daca nu poti sa râzi pe seama unui lucru, nu poți trăi cu acel lucru în viața ta.
3. Cercetările medicale au demonstrat ca râsul întărește sistemul imunitar. Studiul comportamentului si al felului in care creierul afecteaza sistemul imunitar se numeste psihoneuroimunologie. Deși încă la început, această ramură a medicinei începe sa câștige teren in încercările de a înțelege relatia dintre minte si corp.
4. Râsul reduce durerea prin eliberare de endorfine, care sunt mai puternice decât cantitatea echivalenta de morfina.
5. Umorul ajuta la integrarea celor doua emisfere ale creierului: emisfera stângă este folosita pentru descifrarea bancului, iar emisfera dreaptă interpretează dacă bancul a fost sau nu amuzant.
6. Râsul adaugă savoare vieții.
7. Simtul umorului atrage dupa sine mai multa productivitate, mai multa comunicare si un joc de echipa mult mai eficient.
8. Tuturor ne plac persoanele care ne fac sa râdem. Cu cât împărtășești mai mult din simtul umorului, cu atât vei avea mai multi prieteni.
9. Umorul este echilibrul pentru momentele când trecem prin greutăți.
10. Râsul este echivalent cu exercitiile fizice (in cantitate mica).E ca un masaj al tuturor organelor corpului.
11. Simtul umorului te ajuta sa accepti inevitabilul, sa faci față provocărilor si sa iesi din orice situatie zâmbind. 

Ziua in care nu ai râs este o zi pierdută.
Nu aștepta să te îmbolnăvești ca sa practici terapia prin râs!
Incepe astazi prin a te uita la comedii, prin a citi cărți amuzante si prin a schimba glume cu membrii familiei, prietenii, colegii sau cunostintele.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.