„Să nu uiți, Darie!”

„Să nu uiți, Darie!”

0 185
Să nu uiți să spui copiilor și nepoților tăi că am avut,de-adevarat o țară mândră și bogată ,desi cu foarte mari eforturi ,ca ajunsesem să nu prea mai avem nevoie  sa cerem pe datorie de la altii…! Nu ne mai punea nimeni  sula in coaste,sa jucam  cum cantau  Ei!
Să nu uiți să le spui că am avut fabrici de automobile la Pitești, Craiova, Câmpulung-Muscel, ,o fabrică de autobuze și troleibuze la București, si de autocamioane la Brașov,plus a treia fabrică de tractoare din Europa tot la Brașov,plus o fabrica de elicoptere ,o prformanta  fabrica de locomotive electrice la Craiova, si de motoare Diesel pentru locomotive si vapoare la Reșița, fabrici de vagoane la Arad și Caracal, fabrici de tramvaie la Arad, Timișoara și București, fabrici de macarale la Timișoara și Ploiești, un mare combinat de utilaj greu la Iași, combinate siderurgice la Galați, si de mare traditie industriala la Reșița, Hunedoara, o industrie de frunte in Europa –  constructoare de mari nave maritime si petroliere,inclusiv platforme maritime si azi performante de extractie pentru petrol si gaze,o industrie reala de medicamente si vaccinuri performante… !
Incusiv era construita, (in 5 ani !) aproape jumatate din Centrala atomica de la Cernavoda,care – daca ,apucam sa o terminam,,ne situam intre marii producatori de energie electrica din Estul European,cu avantajul de a produce,in Uzina de la Tr.Severin si Apa Grea,combustibilul de baza pe care il produceam acasa,nu il aduceam din import,pe bani grei ca acum! Da,aveam si fabrici de armament,la nivel corespunzator,nu prea mai importam de la sovietici!…
Cum s-a putut,Oameni buni ,sa naruim,totul,sa prapadim tot ce era mai bun si mai scump? Ca sa ce? Sa intram in UE,cu pretzul de a exporta gratis aproape 4 milioane de muncitori, tehnicieni si ingineri bine calificati,inclusiv circa 500.000 de medici si asistenti medicali ,azi lipsa acasa! 
Ai obosit citind ? Dar părinții și bunicii noștri, oare n-au obosit muncind pentru a le ridica de la zero ? Ca nu Ceausescu le-a facut singur si de capul lui!
Să nu uiți ,Darie, că mai aveam fabrici de avioane la Bacău si Craiova, o puternica retea de fabrici de ciment, fabrici de sticlă și porțelan, fabrici de cărămidă, fabrici de textile, fabrici de prelucrare a bumbacului, a mătăsii, a lânii, fabrici de fire și fibre sintetice, fabrici de mase plastice, fabrici de ulei și de zahăr, fabrici de conserve de legume și de pește, fabrici de mobilă, fabrici de biciclete și fabrică de instrumente muzicale și câte și mai câte alte fabrici in care  munceau pentru tzara lor peste 5 milioane de muncitori calificati !!  De toate se făceau în România cu truda părinților și bunicilor noștri.Si nu mai este aproape nimic !!
Să nu uiți,Darie, să le zici copiilor și nepoților tăi că peste 90% din blocurile de locuințe pe care le vedem acum,au fost construite înainte de ’89, iar azi sunt ale fostilor chiriasi, deveniti proprietari  la preturi modice , că tot atunci s-au construit baraje și hidrocentrale, s-au făcut canale de irigații, s-a construit Transfagarasanul si Canalul Dunăre – Marea Neagră, cu dublu rol, de navigație și de irigație, s-au făcut aducțiuni de apă și gaze naturale, mii de kilometri de cale ferată, drumuri, poduri și tunele, s-au făcut lucrări de îmbunătățiri funciare în zonele inundabile! Dar si o puternica Industrie a Turismului ,plus o retea de Statiuni balneo-climaterice la care avea acces tot sindicalistul…Stiu,ne lipsea calitatea,dar ce era mai greu,sa le construiesti,ori sa inveti omul sa le foloseasca civilizat,daca tot erau oferite aproape pe gratis,fata de azi?
Si mai aveam rafinării, aveam flotă comercială și de pescuit oceanic, aveam mii de sonde de  petrol si de gaze naturale,exploatari de cupru, uraniu, aur, sare, marmură,etc.  Cam de toate aveam…inclusiv Casa Poporului, ridicata in 5 ani!  Tot atunci ,in cativa ani… s-a făcut si Metroul din București ,  dar s-au construit si spitale,  creșe, grădinițe, școli,laboratoare, complexe universitare.Dar s-au construit si case de cultură , cluburi studentesti , palate ale copiilor , s-au ridicat stadioane, săli de sport … Iar Sportul românesc era la înălțime,de regula in primele 10 tari ale Lumii la Olimpiade si Campionate Mondiale sau Europene !
Dar aveam,cu toate …relele ei, si o agricultură cu productii notabile, pământul era al României, nu al străinilor, aveam vii, livezi și sere de legume și de flori, aveam păduri protejate, aveam o zootehnie puternică, de ex.numai la Tomești ieșeau anual pe poarta combinatului , da ati citit bine, UN MILION DE PORCI !
Aveam fabrici de îngrășăminte chimice, fabrici de bere, fabrici de confectii,de  țigarete, dar aveam si  șantiere navale de prima categorie pentru care a  construi si lansa cargouri de 100.000 Tdt nu era decat o performanta fireasca!  Si tot atunci s-a construit Autostrada Bucuresti – Pitesti si o treime din  București-Constanța.Dar mai ales s-au dublat si s-au electrificat principalele trasee de Cale Ferata pe mii de km! Prioritar era transportul de marfuri pe calea frata,mai putin poluant,cel rutier fiind rezervat mai mult turismului,orientare la care civilizatia incepe sa se reintoarca!
De atunci nu mai avem nimic, totul s-a…privaaaatizat, de fapt,s-a furat pe fatza, ori s-a dat pe nimic, totul s-a demolat, de parcă au trecut pe aici 5 războaie mondiale ! Si cu asta ce-am facut?
Așa să le zici,nepoate, copiilor și nepoților tăi !  
” SĂ NU UIȚI DARIE”
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.