SA NU PLANGI LA MORMANT STRAIN

SA NU PLANGI LA MORMANT STRAIN

0 396

?


?


O stimata colega de la un apreciat si cu traditie cotidian brasovean a scris, cu putin timp in urma, despre actiunea Directiei Judetene Comunitare de Evidenta a Persoanelor Brasov de a legaliza existenta tiganilor din comuna Racos. Adica despre aceia care nu au acte de identitate. Stimata colega, probabil nefiind traita prea mult in mediul care i-a inspirit articolul, a “ pus botul “ la toate vaicarelile balaoacheselor, fiind, dupa cum reiese din articol, impresionata de acestea.


Dar eu cunosc aceasta specie de tigani. Si repet : nu toti sunt asa. Insa acest soi, in ocazii ca cea de mai sus, ba chiar in toate relatiile cu lumea dimprejur, nu prezinta decat vaicareli si cereri. Ca nu au din aia, ca nu au din ailalta, ca nu au de niciunele. Ca traiesc in mizerie crunta si ca nimeni nu-i ajuta. Dar nu amintesc nimic de dorul de munca ce zace in ei de cum incep sa se ridice pe doua picioare. Si ca, dupa ce iau ajutorul social, doua-trei zile traiesc intr-o veselie – friptane si rachiuri – ca apoi sa o ia de la capat cu cersitul inoportunant prin Brasov, mai ales prin copiii lor.


Este bine ca li se fac acte, dar la ce le folosesc ? Fara ele pot calatori cu trenul gratuit, caci nu pot fi amendati in lipsa actelor, fara ele pot desfasura activitati cvasiilegale, caci nimeni nu-i poate pedepsi in lipsa actelor de identitate.


Si cine ii opreste sa munceasca cinstit ? Doar ca lenea e cucoana mare si e mult mai usor sa stai cu mana intinsa? – acest lucru, bine facut, aduce venituri consistente – decat sa te incadrezi intr-un program impus de societate.


Si va mai intreb, stimati cititori: ati mai vazut vreo alta etnie cersind ?


Sa nu mai plangem la mormant strain !


?


Dan Bota?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.